vorige menu | inhoudsopgave | volgende menu

MENU No. 14.

Oeuf pochs of verloren eieren in schelpen
Gestoofde paling 
Gekookte aardappelen - kropsalade
Gort met stroop.


Recept Verloren Eieren in Schelpen
6 eieren, l eetlepel geraspte kaas, l eetlepel fijngestampte beschuit, een stukje boter.

In een pannetje met 0,5 L. spartelend kokend water en n dessertlepel azijn, de eieren, n te gelijk stuk breken en in het kokende water laten vallen; na ongeveer 3 minuten koken haalt men ze voorzichtig met een schuimspaan uit het water en plaatst ze even op een servet. Smeer 6 schelpen in met boter, leg in elke schelp een ei, bestrooi dit met beschuit en de kaas vermengd, waardoor een snuifje zout. Leg een zeer klein stukje boter bovenop en zet ze 5 minuten in den oven.

Recept Gestoofde Paling 3 pond stoof paling, zout, 50 gram boter, 0,25 Liter water, 2 groote beschuiten, een
weinig nootmuskaat.

De paling in mootjes snijden, flink wasschen en ze in een vuurvasten schotel schikken; strooi er halve dessertlepel zout op en doe er het water bij. Daarna de fijn gestampte beschuit er over strooien en de boter in stukjes er op verdelen.
Dek den schotel, plaats ze 45 minuten op een zr zacht vuur en bedruip ze van tijd tot tijd. Indien het water verkookt doet men er nog een scheutje bij en even vr het opdienen al of niet wat geraapte nootmuskaat er op.

Recept Kropsalade (zie Menu No. 2).
Recept Gekookte Aardappelen (zie Menu No. 3).

Recept Gort met Stroop
2 kopjes gort, 2 Liter water.

Den vorigen avond de gort eenige malen wasschen en in 2 L. water gedurende den nacht laten weeken. Ze opzetten in datzelfde water met een snuifje zout, 15 minuten op een zacht vuur laten koken en verder 2 uur op zijde van het fornuis ze laten gaar worden. Men kan ze ook na 15 minuten koken 3 uur in de hooikist plaatsen, dan weer op het vuur 15 minuten koken en weer 3 uur in de hooikist plaatsen.

Men presenteert er koude boter en stroop bij.