vorige menu | inhoudsopgave | volgende menu

MENU No. 15.

Macaroni a la crème
Rookvleesch met spiegeleieren
Witte boonen met peterseliesaus
Rabarber compôte met vanillevlade.


Recept Macaroni à la Crème
250 gram macaroni, l ons boter, 0,5 eetl. zout, l ons geraspte kaas of 50 gram Parmezaansche kaas, driekwart kopje melk, een snuifje cayennepeper, een groote beschuit.

De macaroni in stukjes breken en gaar koken ongeveer 30 minuten in ruim water met het zout; daarna ze op een vergiet laten uitlekken. In een kleine pan de driekwart der boter smelten, al roerende de melk bij voegen daarna de kaas en cayennepeper. Het laatst de droge macaroni zoo luchtig mogelijk met een houten lepel er door roeren. Nu de massa overdoen in een vuurvast schoteltje, met de beschuit bestrooien, beleggen met de overige boter en het 30 minuten uur in een warmen oven plaatsen.

Recept Rookvleesch met Spiegeleieren
6 plakken rookvleesch, 6 eieren, een stuk boter.

De plakken rookvleesch met een stukje boter op een zacht vuur in de braadpan verwarmen. Intusschen de 6 eieren stuk voor stuk bakken, (zie Menu No. 2).
Leg op een verwarmden schotel de plakken rookvleesch en leg op iedere plak een spiegelei. Versier den schotel met takjes peterselie.

Recept Wïtte boonen met Peterseliesaus
6 ons witte boonen. Kook de witte boonen, (zie Menu No. 5) en presenteer ze met:

Recept Peterseliesaus
l volle eetlepel bloem, 0,5 Liter water, een stuk boter ter grootte van een ei, l eetlepel gehakte peterselie. 

Smelt de helft der boter in een pannetje, roer eerst de bloem en daarna al roerende zéér langzaam het kokende water er door, laat het al roerende een paar minuten koken, doe er zout naar smaak in en doe er even voor het opdoen de overige boter en de peterselie er door.

Botersaus wordt op dezelfde wijze bereidt, doch men doet er dan geen peterselie in.

Recept Rabarbercompôte met Vanillevlade
1 bos rabarber, 2 ons suiker, 2 lepels, water. (Het lekkerste is de donkerroode rabarber met dunne stelen). Bereid ze als opgegeven in Menu No. 6.

Recept Vanillevlade
Driekwart Liter melk, 2 eetlepels suiker, l ei, 2 afgestreken lepels maïzena, een half stokje vanille of 1 pakje vanillesuiker.

Meng de maïzena aan met een half kopje van de koude melk, breng de overige melk met de vanille en de suiker aan de kook. Voeg daarna goed roerende de aangemengde maïzena er bij en laat het al roerende een paar minuten doorkoken. 
Klop dan het ei in een kopje, neem de pan van het vuur en roer vlug het ei door de vlade. Doe de koud geworden rabarber in een vlaschotel en giet de warme vlade er over heen waarna het koud wordt gediend.