vorige menu | inhoudsopgave | volgende menu

MENU No. 13.

Witte boonensoep
Garnalenschotel – komkommersalade met tomaten en aardappelen
Chocoladesoufflée.

Recept Witte boonensoep
0,5 pond witte boonen, 2,5 Liter water, 2 uien, een half bosch prei, 10 aardappelen.

De boonen wasschen en in het water te weeken zetten. Met datzelfde water op zetten en gaar koken in ongeveer 2 uur. Met een schuimspaan de helft der boonen er uit nemen en ter zijde zetten. Bij de rest voegt men de aardappelen, de in stukken gesneden, witte gedeelten der prei en de gesnipperde uien, die vooraf in een stukje boter of vet, lichtbruin zijn gebakken. 
Voeg er zout naar smaak bij en laat alles nog 30 minuten koken. Wrijf nu de soep door de zeef, zet ze nog even op het vuur en voeg er de achter gehouden boontjes bij.

Recept Garnalenschotel
6 ons gepelde garnalen, 0,5 Liter melk, l eetlepel gehakte peterselie, l,5 eetlepel bloem, een stuk boter ter grootte van l ei, l beschuit, een weinig nootmuskaat.

Smelt in een pan de helft der boter, roer de bloem er door, daarna bij kleine beetjes, steeds roerende de warme melk. Laat dit, terwijl men blijft roeren, nog 10 minuten koken op een zacht vuur. Zet de pan af, roer eerst de garnalen dan de peterselie, een weinig zout en nootmuskaat naar smaak er door. 
Wrijf een vuurvasten schotel met boter in, doe de massa er in, strooi de fijn gestampte beschuit er over, beleg ze met kleine stukjes boter en zet het 15 minuten in den oven.

Recept Komkommersalade met Tomaten en Aardappelen
l groote of 2 kleine komkommers, 10 à 12 koude gekookte aardappelen, 4 tomaten.

Schil de komkommer dun af en schaaf ze in plakjes, snijd de aardappelen evenzoo, overgiet de tomaten met kokend water, zoodat de vellen er gemakkelijk af gaan, en snijd ze aan schijfjes. Schik ze in lagen of parten in een schotel en overgiet alles met een Mayonaisesaus (zie Menu No. 4) of maak ze desgewenst op als Kropsalade (zie Menu No. 2).

Recept Chocoladesoufflée
1 Liter melk, 3 eieren, 50 gram cacao, 1,5 eetlepel maïzena, 3,5 eetlepel suiker, een half stokje vanille of l pakje vanillesuiker.

Breng 0,75 liter der melk met de vanille of vanillesuiker aan de kook en zet dan de pan af. Roer van te voren de eierdooiers 10 minuten met de suiker, voeg dan de maïzena en de cacao met de overige koude melk aangemengd er bij. Voeg deze massa dan steeds roerende bij de kokende melk, laat het nog even doorkoken en daarna weer wat bekoelen. 
Klop intusschen de eiwitten tot een stijf schuim, roer de helft er van luchtig door de massa en doe dit alles in een vuurvast schoteltje. Het overige eiwit nog weer even opkloppen en daarmede het schoteltje bedekken. Zet het dan in een matig warme oven om het vlug licht bruin te laten worden en dien het onmiddellijk op.