vorige menu | inhoudsopgave | volgende menu

MENU No. 3.

 
Aardappelsoep 
Gestoofde schelvisch - gekookte aardappelen - worteltjes 
Oorlogscake. 

Recept Aardappelsoep
12 15 middelsoort gekookte aardappelen, 2,5 L. water, 4 5 uien, 1,5 eetlepel gehakte kervel en evenveel gehakte peterselie, l stuk boter ter grootte van een ei, 1,5 eetlepel bloem, l eetlepel soja, zout naar smaak. 

Maak de aardappelen fijn en kook die met de gesnipperde uien gedurende een half uur in het water. Wrijf alles door een zeef, voeg er de fijn gehakte groenten bij en laat alles weer even doorkoken. Smelt nu in een andere pan de boter, roer daarin de bloem en vervolgens, met kleine hoeveelheden, steeds roerende, de soep. Doe er het laatst de soja in en zout ze naar smaak. Zeer smakelijk is het er dobbelsteentjes brood in boter gebakken, bij te presenteeren. 

Recept Gestoofde Schelvisch 
1 groote of 2 middelsoort schelvisschen, 1,5 ons boter, 2 groote beschuiten. 

De schelvisch wasschen en op een vergiet plaatsen. In een pan met kokend water waarin 2 eetlepels zout, de visch leggen en wanneer het water weer kookt, ze er nog 4 5 minuten in laten. Haal ze er met een schuimspaan uit en leg ze in een, liefst langwerpigen, vuurvasten schotel. Giet er 0,25 liter vischwater over, bestrooi alles met de fijngestampte beschuit en leg de boter er in stukken op. Zet den schotel met een deksel er op, op een zacht vuur en laat hem ongeveer drie kwartier stoven, doch bedruip ze herhaaldelijk en doe er zoo noodig nog een weinig vischwater bij. Het overige vischwater kan men bewaren voor soep. 

Recept Gekookte Aardappelen
2 2,5 Kilo aardappelen dun schillen, wasschen en opzetten in koud water met 1,5 eetlepel zout. 

De aardappelen moeten onder water staan in een flinke pan. Is de pan te vol, dan koken ze snel over, wat niet de netheid bevordert. Nadat ze ongeveer 20 minuten gekookt hebben, probeert men, door er met een vork in te prikken of ze gaar zijn. Gaan ze gemakkelijk doormidden, dan giet men ze af en zet men de pan weer eenige seconden op 't vuur, zonder deksel om de aardappelen te laten opdrogen; schudt ze een paar maal flink om, om ze kruimig te maken. 

Recept Nieuwe Aardappelen 
Deze worden niet geschild, maar met een mesje afgeschrapt en met kokend water opgezet. 

Recept Aardappelen met schil 
Deze worden flink afgeboend en voorts op dezelfde wijze gekookt. Laat ze vooral niet te gaar worden, daar de schil er dan heel lastig afgaat. 

Recept Worteltjes
1,5 bos worteltjes, l stuk boter ter grootte van een ei, 1 lepel gehakte peterselie, l theelepel zout, 3 theelepels suiker. 

De worteltjes worden geschrapt, gewasschen en met 1,5 kopje water op het vuur gezet. Zoodra ze beginnen te koken doet men er het zout, de suiker en boter bij en laat ze op een zacht vuur ongeveer l uur gaar stoven; schud ze van tijd tot tijd om, om aanbranden te voorkomen en strooi op de schaal de fijne peterselie er over. 

Recept Oorlogscake 
6 ons koude gekookte aardappelen, 2 eieren, 2 ons suiker. 

Men wrijft de aardappelen zr fijn door een zeef of met een pers, roer de eierdooiers er n voor n door, daarna de suiker en roer zorgvuldig dat alles goed vermengd is. Hoe meer men roert en klopt, hoe soepeler het deeg wordt. Na 10 minuten roeren, doet men de tot stijf schuim geklopte eiwitten er door. Besmeer nu een tulbandvorm met boter, vul deze tot even onder den rand met de massa en bak ze l uur in een matigen oven.