vorige menu | inhoudsopgave | volgende menu

MENU No. 2.

 
Macaroni met tomaten
Aardappelgebraad - spiegeleieren 
Salade rijstebrij. 

Recept Macaroni met Tomaten
Een half pond tomaten of 4 eetlepels tomatenpurée, l bouillonblokje in een theekopje water opgelost, 3 eetlepel geraspte kaas, l uitje, een stuk boter ter grootte van een ei, een halve beschuit en zoo mogelijk 2 theelepels Maggi's aroma. 

De macaroni in kleine stukken breken, wasschen en gaar koken in ruim water met een halve eetlepel zout, ongeveer een half uur. Af en toe roeren om te voorkomen dat ze zich aan den bodem der pan vastzet. Daarna ze op een vergiet laten uitlekken. De bouillon met het fijn gesnipperde uitje in een pan op het vuur zetten. 

Is dit goed warm, dan de tomatenpurée, de kaas en de maggi's aroma toevoegen, en het laatst de macaroni er goed doorroeren. Doe alles goed warm in een met boter ingewreven vuurvasten schotel, strooi er fijne beschuit over, verdeel de boter in kleine stukjes er op en zet den schotel een half uur in den oven. Heeft men geen oven dan zet men den schotel met een deksel er op, op een zacht vuur te stoven. 

Recept Aardappelgebraad
15 à 20 gekookte aardappelen, 2 uitjes, l eetlepel peterselie (fijn gehakt), l eetlepel fijn gehakte kervel, l eetlepel bloem, l eetlepel koude boter, 2 eieren, 2 beschuiten of paneermeel, 1 dessertlepel soja en l eetlepel melk. 

De aardappelen worden door een pers of met een v.ork zéér fijn gemaakt, de fijngehakte uitjes, peterselie, kervel, de bloem, de boter, de eierdooiers, de soja, de melk en l eiwit stijf geklopt er doorgeroerd. Maak van deze massa kleine, platte koekjes, wentel deze eerst door het andere eiwit, dat men in een diep bord met 2 eetlepels water heeft geklutst en daarna door de fijngestampte beschuit en bak ze licht bruin in slaolie, boter of vet. 

Recept Spiegeleieren
In een koekenpan op een zéér zacht vuur met een stukje boter, wordt ieder ei apart gebakken. Is de onderkant goed gestold, strijk dan voorzichtig een mes over den dooier, zonder dezen te breken en schuif het ongestelde wit er af. Men kan ze ook omkeeren en ze ook even op de andere zijde bakken. 

Recept Kropsalade
4 flinke kroppen salade, 2 eetlepels slaolie, 2 eetlepels azijn, zout, peper, mosterd, l hard gekookt ei, l theel. soja. 

Ontdoe de kropsalade van de buitenste en dorre bladeren, haal nu de andere bladeren af tot men aan het hartje komt, haal de stronken uit de bladeren. Wasch ze zorgvuldig, wring ze dan goed droog uit, doe er alle bovengenoemde ingrediënten op en roer ze goed door elkander. 

Recept Rijstebrij I
1,5 kopje rijst, 0,5 Liter water, 0,5 L. melk, l theelepel zout. 

Wasch de rijst zoolang tot het water geheel helder blijft. Breng 0,5 L. water aan de kook met het zout, roer daarin de rijst en als het weer kookt na 5 minuten de melk. Kook alles weer door en zet ze 1,5 uur op een hoek van het fornuis of plaats ze 3 uur in de hooikist. 

Recept Rijstebrij II 
In plaats van half water en melk kan men ook alleen melk nemen.