vorige menu | inhoudsopgave | volgende menu

MENU No. 4.
 

Nasi goreng 
Garnalenschotel Printanière 
Kersenpannekoeken. 


Recept Nasi Goreng
0,5 pond rijst, 4 uien, 2 eetlepels soja, 0.5 dessertlepel kerrie, een weinig cayenne- peper, 50 gram boter of vet, 3 eieren. 

Kook de rijst. (Zie Menu 1.) Doe de helft der boter of vet in een pan en bak de fijngesnipperde uien met de kerry licht bruin, voeg er de gekookte rijst en een snuifje cayennepeper bij, laat dit goed roerende doorbraden en leg alles op een verwarmden schotel. Klop intusschen de eieren met 3 eetlepels water, wat zout en peper, smelt de rest der boter in de koekenpan, en doe de geklopte eieren er bij, terwijl men er gedurig met een mes in prikt om de omelet luchtig te maken; bak ze tot de eieren van boven goed gestold zijn. Snijd de omelet in reepjes en garneer er de warme rijstschotel mee. 

Recept Garnalenschotel Printanière 
6 ons gepelde garnalen, l komkommer, l dekschaal aardappelpurée, l eetlepel gehakte peterselie, koude groenten die de tijd van het jaar oplevert, als doperwten, spersieboonen, aspergepunten, worteltjes en 4 tomaten. 

Leg in het midden van een grooten, platten schotel de garnalen en daaromheen in parten gelegd de verschillende koude, gaargekookte groenten, de tomaten en de komkommer aan schijfjes gesneden, alsook de 

Recept Aardappelpuree 
Een schaal koude, gekookte aardappelen 0,5 Liter melk, l stuk boter ter grootte van l ei, wat zout, peper en nootmuskaat. 

De koude aardappelen in een pan doen en ze met een aardappelpers of stamper fijn maken, met een houten lepel ze goed roeren onder bijvoeging van de melk, zoodat er geen enkel hard stukje meer te vinden is. Daarna de boter, een snuifje peper, wat zout, nootmuskaat en dan eerst de pan op het vuur gezet. 
Men roert en klopt er dikwijls in, ten eerste brandt de puree spoedig aan en in de tweede plaats, wordt ze, hoe méér men klopt, steeds luchtiger. Stooftijd 30 minuten. Wil men ze bizonder lekker maken, roer dan een eierdooier en daarna het stijfgeklopte eiwit er door. Bestrooi het laatst den schotel met de peterselie en presenteer daarbij een 

Recept Sauce Ravigotte 
die men maakt van Mayonaise, (zie onder) waardoor men roert l eetlepel fijn gehakte sjalotjes, een halve eetlepel peterselie en l theelepel mosterd. 

Recept Oorlogs Mayonaise
l eierdooier, l eetlepel bloem, l dL. water, l.5 dL. melk, 2 eetlepels slaolie, 0,5 dL. azijn, snuifje zout en peper. 

Den eierdooier flink kloppen, dan de bloem er goed door mengen en langzaam al roerende het water en de melk toevoegen, alsmede l lepel slaolie; laat dit alles al roerende koken tot men een gebonden saus heeft. Als ze koud geworden is, er nog l lepel olie en azijn, het zout en de peper er bijvoegen. 

Recept Kersenpannekoeken
0,5 pond kersen, 0,5 L. melk, 0,5 pond bloem, l ei, een weinig zout, boter of slaolie, 50 gram suiker. 

Maak van de eieren, de melk, de bloem en het zout een glad beslag. Ontdoe de kersen van pitten en stelen en bestrooi ze met suiker. Doe een weinig boter en daarna een pollepel beslag in de koekenpan, leg daarop eenige van de kersen met suiker en dek dat weer met beslag. Bak de koek aan de onderzijde licht bruin en keer ze voorzichtig om, om ze ook aan de andere zijde te bakken. Gaat zoo voort tot het beslag op is.