vorige menu | inhoudsopgave | volgende menu

MENU No. 12.

Schelvischsoep
Italiaansche aardappelpastei
Gestoofde slakropjes
Mokkapudding.


Recept Schelvischsoep

l kleine schelvisch, een stuk boter ter grootte van een ei, 3 eetlepels bloem, 2,5 L. water, '/a eetlepel zout, l ui, l eetlepel gehakte peterselie, 2 eieren, l dL. melk of room.

Wasch de visch, zet ze op in een pan met het koude water en het zout. Wanneer het water kookt, moet men na 3 minuten de visch er uit halen, en zoo warm mogelijk ontdoen, van alle graten en vinnen. De grootste stukken snijd men in nette vierkante blokjes, de rest kneedt men met een fijn gestampte beschuit, wat peper, nootmuskaat, de helft der peterselie en n ei. Maak van deze massa kleine balletjes. 

Smelt de boter in een pan en braadt het fijn gesnipperde uitje daarin licht bruin; roer dan de bloem er in en daarna al roerende zr langzaam de vischbouillon. Giet ze door een zeef en zet ze gedurende 15 minuten op een zacht vuur met de stukjes visch en de balletjes er in. Kluts het ei, de melk, benevens de overige peterselie in de soepterrine en giet er bij kleine beetjes steeds roerende de soep bij.

Recept Italiaansche Aardappelpastei
10 12 aardappelen, 50 gram boter, 50 gram geraspte kaas, 0,5 dL. melk, 4 eieren.

Wrijf 10 12 warme gekookte aardappelen fijn en voeg er bij 0,5 dL. melk benevens 4 eierdooiers. Roer alles flink door elkander, het laatst de tot sneeuw geklopte eiwitten. Besmeer nu een vorm met boter, vul den vorm tot op 5 cM. onder den rand met de massa en bak ze gedurende 45 tot 60 minuten in een warmen oven.

Recept Gestoofde Slakropjes
12 14 kroppen sla. 2 dL. bouillon van 2 blokjes, l stuk boter ter grootte van l ei, 1 beschuit.

De sla wordt van de buitenste bladeren ontdaan, 5 6 maal gewasschen en daarna in kokend water met l eetlepel zout, ongeveer 30 tot 45 minuten gekookt. Even probeeren met een vork of men gemakkelijk door het stronkje prikt, zoo niet, dan nog even laten koken. Daarna ze op een vergiet plaatsen, goed al het water er met een bordje of dekseltje uit drukken en in een vuurvast schoteltje ze netjes schikken. 

Bestrooi ze met de fijngestampte beschuit, overgiet ze met de bouillon, beleg ze met kleine stukjes boter en zet den schotel 30 minuten uur in een matigen oven.

Recept Mokkapudding
6 kopjes melk, l dL. koffie-extract, 1 kopje mazena, 1 pakje vanillesuiker, 3 eetlepels suiker, 2 eieren.

De mazena met de vanillesuiker in een kom aanmengen met 2 kopjes koude melk. De overige melk met de suiker koken, de pan van 't vuur nemen, de aangemengde mazena er roerende bijvoegen en steeds roerende de massa een paar minuten laten koken. Dan neemt men de pan af, doe er het koffie-extract bij en roer door de massa de tot stijf schuim geklopte eiwitten. 
Een steenen vorm met koud water omspoelen, niet afdrogen, maar onmiddellijk vullen met de massa, die men zr koud laat worden om ze daarna uit den vorm te schudden.