vorige menu | inhoudsopgave | volgende menu

MENU No. 17.

Koolsoep
Omelet met tomaten - aardappelkoekjes
Parijsche salade
Beschuitschotel met bessensap.


Recept Koolsoep
Een halve savoije kool, 2 uien, 20 gekookte aardappelen, een stuk boter ter grootte van een ei, 2 bouillonblokjes, zout, peper, l ei, een snuifje kokskruiden en 0,5 dL. melk.

Fruit in een pan met de helft der boter de fijngesnipperde uien lichtbruin. Snijd de kool in dunne snippers en wasch ze zorgvuldig; doe er 2 L. water op. Voeg de gefruite uitjes er bij en laat alles 30 minuten koken. Wrijf nu de aardappelen zr fijn, vermeng ze met l kopje water waarin de bouillonblokjes zijn opgelost en voeg ze bij de soep. 
Doe er nu een snuifje kokskruiden, wat zout en peper naar smaak bij en mocht ze iets te dik zijn, verdun ze dan met een weinig kokend water. Kluts in de terrine het ei met de melk en voeg al klutsende de soep er bij.

In plaats van kool kan men ook alle andere groenten nemen die de tijd oplevert, mits men zorgt dezelfde hoeveelheid te hebben.

Recept Omelet met Tomaten
6 eieren, 3 uien, 4 5 tomaten, een stuk boter ter grootte van een ei, 2 eetlepels gehakte peterselie, zout en peper. 

Smelt in een pannetje de boter doe daarin de fijngehakte uien, de in stukken gesneden tomaten, een theelepel zout, flink peper en laat dit alles op het vuur verkeken tot een dikke brei, roer dan de fijngehakte peterselie er door.

Maak twee omeletten (zie Menu No. 4). Leg op iedere omelet de helft van dit mengsel farce en sla de omelet dicht.

Recept Aardappelkoekjes
Maak aardappelpure, (zie Menu No. 4), doe l eierdooier, en het laatst het stijf geklopte eiwit er door, leg alles uit op een platte schaal, snijd er koekjes van en bak die aan beiden zijden lichtbruin in boter, vet of slaolie.

Recept Parijsche Salade
Kook kleine worteltjes, doperwten, struikjes bloemkool, kleine jonge knolletjes en spersieboontjes in kokend water met zout niet al te gaar. Laat ze op een vergiet goed uitlekken en koud worden. Klop 1,5 eetlepel azijn met 2 eetlepels olie, zout en peper goed door elkaar en doe die in een saladeschotel over de groenten, die men nu en dan even omschudt. Men kan er gehakte peterselie overstrooien en ze in plaats van olie en azijn, ze presenteeren met een Mayonaisesaus (zie Menu No. 4).

Recept Beschuitschotel met Bessensap
12 kleine ronde beschuiten, een halve flesch bessensap of half bessen, half frambozensap, l stukje pijpkaneel, 5 eetlepels suiker, n eetlepel sago, l dL. water.

Breng het vruchtensap met de suiker, de kaneel en het water, aan de kook. Vermeng de sago met l eetlepel water en roer die door de kokende massa; haal de pijpkaneel er uit en giet de sap kokend over de beschuiten die in een vladeschotel zijn uitgelegd.