vorige menu | inhoudsopgave | volgende menu

MENU No. 16.

Aspergesoep
Gehakt van visch - zomerraapjes
Griesmeelschoteltje of Tapiocagries


Recept Aspergesoep
1,5 Liter aspergewater, eenige asperges of de kopjes daarvan, 50 gram boter, 3 eetlepels bloem, l ei, 1 dL. melk, zout. 

Men gebruikt het water waarin den vorigen dag asperges zijn gekookt. De boter in een pan smelten, de bloem er door roeren, en daarna langzaam bij kleine scheuten, het warme aspergenat. De soep nog even laten doorkoken. Wrijf de overgeschoten asperges door een zeef en voeg ze bij de soep. De aspergekopjes gaan er heel in. Kluts het ei met de melk in de terrine en voeg er, steeds klutsende, langzaam de soep bij.

Recept Vischgehakt
1,5 pond visch (dikke visch als: schelvisch, tarbot, heilbot), 50 gram boter, 2 dL, melk, 3 eetlepels bloem, l eetlepel gehakte peterselie, l eiwit, 2 groote beschuiten.

Zet een flinke pan met water op. Wanneer het spartelend kookt doet men er 2 eetlepels zout in, wacht tot het weer kookt en doe er de visch in; laat ze tusschen 5 en 10 minuten koken al naar de dikte der visch. Als ze gaar is, haalt men ze er met een schuimspaan uit ontdoe ze van alle graatjes en vinnen en hak ze, doch niet al te fijn. Smelt in een pannetje de boter, roer eerst de bloem, dan de melk er door, laat het al roerende even doorkoken. 
Neem de pan van 't vuur en roer dan eerst de visch, de peterselie en zoo noodig nog wat zout er door. Laat deze massa koud worden op een platte schaal; snijd er koekjes van, wentel deze voorzichtig eerst door het eiwit dat men met 2 eetlepels water, in een diep bord heeft gereed staan, dan door de fijngehakte beschuit en bak ze in een koekenpan vlug aan beide zijden bruin in boter of slaolie.

Recept Zomerraapjes
3 pond ronde raapjes, een stuk boter ter grootte van een ei. Een halve eetlepel zout en een weinig nootmuskaat.

Schil de raapjes dun, wasch ze en kook ze in ruim kokend water met het zout ongeveer l uur. Giet ze zoo droog mogelijk af, doe ze in een dekschaal, overgiet ze met de gesmolten boter en bestrooi ze met wat nootmuskaat.

Recept Schotel van Griesmeel of Tapiocagries
Ruim 50 gram griesmeel of Tapiocameel, l Liter melk, een stuk boter ter grootte van een ei, 3,5 eetlepel suiker, l ei, een stukje pijpkaneel, l beschuit.

Kook de melk met suiker en kaneel, strooi daarna, goed roerende, het griesmeel er bij en laat het, steeds roerende, 10 minuten koken. Zet ze daarna af, haal de pijpkaneel er uit en roer er vlug het geklutste ei en de helft der boter door. 
Giet alles in een vuurvast schoteltje, bestrooi dit met fijn gestampte beschuit, leg de overige boter er in kleine stukjes op en plaats het 15 minuten in een matig warmen oven.