vorige menu | inhoudsopgave | volgende menu

MENU No. 5.
 

Kerriesoep van witte boonennat 
Schol au gratin met spinazie 
Aardappelpurée 
Bagijntjesrijst. 


Recept Kerriesoep van witte boonennat 
0,5 pond witte boonen, 1,5 Liter water, 2 uien, 0,5 eetlepel kerry, 
3 eetlepel bloem, l eetlepel versche boter, l ei, zout naar smaak. 

De boontjes worden den vorigen avond gewasschen en in 2,5 L. water te weeken gezet. In datzelfde water worden ze den volgenden dag gekookt, ongeveer 2 uur. Smelt de boter in een braadpan, bak de gesnipperde uien daarin lichtbruin, roer de bloem en de kerry en daarna bij kleine beetjes het boonennat er door, het laatst de boonen. Wrijf nu de soep door een zeef, zet ze weer op en laat ze nog even doorkoken. Kluts in de terrine het ei en giet daar langzaam, steeds klutsende, de soep bij. 

Recept Schol au gratin met Spinazie 
2 pond schollenfilées of 2 flinke schollen, 4 pond spinazie, 0,75 Liter melk, l ons geraspte kaas, 2 beschuiten, 1 ons boter, 1,5 eetlepel bloem. 

De spinazie wordt zorgvuldig uitgezocht, herhaaldelijk gewasschen en opgezet met een weinig kokend water en 0,5 eetlepel zout. Na een kwartier giet men ze af en hakt ze fijn. 
Wasch de visch, legt ze in een pan half gevuld met kokend water, waarin 2 eetlepel zout. Wanneer het water weer spartelend kookt, haalt men de visch er na 4 minuten uit en verwijdert zorgvuldig alle graten en vinnen. 

Smelt in een pannetje de helft der boter, roer eerst de bloem, daarna langzaam de melk er door, zoodat men een dikke saus verkrijgt. Laat het al roerende een paar minuten doorkoken en voeg het laatst geraspte kaas er bij. Leg nu in een vuurvasten schotel, met boter ingewreven, eerst de spinazie, daarop een paar lepels saus, daarop de visch, die bedekt wordt door de overige saus. Hierover strooit men de fijngestampte beschuit, verdeel de overige boter in kleine stukjes er op en zet den schotel 30 minuten in een matigen oven of met een deksel er op 30 minuten op een zeer zacht vuur. 

Recept Aardappelpurée (zie Menu No. 4

Recept Bagijntjes
l ons rijst, l L. melk, een stuk boter ter grootte van een ei, 3,5 eetlepel suiker, voor 10 cents saffraan, l beschuit, l ei. 

Wasch de rijst tot het water helder blijft, doe ze in een pan met de kokende melk en kook ze 45 minuten op een zacht vuur. Voeg dan de saffraan er bij, roer ze goed door en laat ze nog 15 minuten staan. Roer daarna de helft der boter, de suiker en den eierdooier er door, het laatst het tot stijf schuim geklopte eiwit. Doe alles in een vuurvast schoteltje, bestrooi dit met de beschuit, verdeel de overige boter er op en plaatst het 15 minuten in een matigen oven. Heeft men geen oven, dan dient men ze zoo maar in een dekschaal, dus vervalt dan de beschuit en de helft der boter.