vorige menu | inhoudsopgave | volgende menu

MENU No. 19.

Bloemkool au gratin
Eieren in kerriesaus met rijst
Poffertjes.


Recept Bloemkool au gratin
l bloemkool of 2 kleinere, een stuk boter ter grootte van een ei, 1,5 eetlepel bloem, 0,5 Liter melk, 75 gram geraspte oude Leidsche of Parmesaansche kaas, zout, peper, l beschuit.

De bloemkool van alle bladeren ontdoen en de stronk er geheel afsnijden. De kleine blaadjes met een puntig mesje verwijderen. De bloemkool een paar uren of den avond te voren in het koude water zetten opdat al het zand er uit kan zakken.
Een groote pan half vullen met water en dit met l eetlepel zout aan de kook brengen. Dan de bloemkool er in en ongeveer 20 minuten laten koken, ze met een schuimspaan er uit halen en ze goed op een vergiet laten uitlekken.

In een pannetje roert men de helft der boter, de bloem, een snuifje zout en peper goed dooreen, roert langzaam met kleine beetjes de melk er bij en laat dit 10 minuten doorkeken steeds roerende. Neem nu de pan van het vuur en roer er de helft der kaas door. Plaats de bloemkool in een vuurvasten schotel, strooi er een weinig van de kaas over, bedek ze vervolgens met de saus, en strooi de rest der kaas, vermengd met de fijngestampte beschuit over alles heen. De overgebleven boter legt men in kleine stukjes boven op en zet het schoteltje 45 minuten in een niet al te heeten oven. Zoo nu en dan het schoteltje draaien.

Recept Eieren in kerriesaus met Rijst
2,5 kopje rijst, 6 eieren, 0,5 Liter bouillon gemaakt van water met 2 bouillonblokjes, l,5 eetlepel bloem, 50 gram boter, l geraspt uitje, een halve eetlepel kerrie, l ei.

Wasch en kook de rijst, (zie Menu 1) en houd ze warm. Roer in een pannetje de boter met het uitje (fijn gesnipperd), en de kerrie, voeg daarbij al roerende de bloem en daarna bij kleine scheutjes de bouillon. Neem ze van het vuur en roer er vlug het geklopte ei door. Kook intusschen de eieren hard (in kokend water gedurende 7 minuten). Overspoel ze met koud water, pel ze en snijd ze in de helft. Maak op een verwarmden schotel een rand door telkens een eierdopje met rijst te vullen en langs den rand naast elkaar om te keeren. Leg de halve eieren in het midden en giet
de saus over het geheel.

Recept Poffertjes
3 ons bloem, 40 gram gist, l theelepel zout, 3 d.L. melk, circa 50 gram boter.

Meng de bloem aan met de lauwe melk, roer ze tot een glad beslag, voeg er het zout en de gist, die men 30 minuten van te voren met een klein beetje melk en een snuifje suiker heeft aangemengd, bij en laat het beslag 30 minuten slaan om te rijzen. Vervolgens wordt de boter gesmolten, met een kwastje elk vakje van de poffertjespan met boter besmeerd, de pan op een flink vuur geplaatst en vlug de poffertjes aan beide zijden licht bruin gebakken. Men presenteert ze met fijn poedersuiker bestrooid en hier en daar een stuk koude boter.