vorige menu | inhoudsopgave | volgende menu

MENU No. 11.

 
Tomatensoep 
Eierschotel au gratin bechamel aardappelen 
Aardappelen - spinazie 
Hangop. 


Recept Tomatensoep 
1,5 2 pond tomaten, 2 Liter water, een bosje selderij, een half bos prei of 3 uien, 2 3 eetlepels sago, een stuk boter ter grootte van een ei. 

Wasch de tomaten, de selderij en het wit van prei, of de schoongemaakte uien, snijd alles in kleine stukken en kook dit een half uur in het water. Wrijf daarna de soep door een fijne zeef en breng ze weer aan de kook; voeg er zout naar smaak bij. 
Maak de sago in een kopje met een weinig koud water aan, voeg deze al roerende in de soep en doe even vr het opdoen of in de soepterrine de boter er bij. 

Recept Eierschotel au gratin 
8 eieren, 4 dL. melk, l eetlepel bloem, een volle eetlepel boter, l ons geraspte oude kaas, l beschuit, zout en peper. 

Kook de eieren 8 10 minuten in kokend water, spoel ze even af met koud water, pel ze, snijd ze dikke schijven en leg ze in een met boter ingesmeerden vuurvasten schotel, bestrooi ze met wat zout en peper. Smelt in een pannetje de helft der boter, roer de bloem er door en giet er zeer langzaam al roerende, bij kleine hoeveelheden, de melk bij. Doe in deze saus, zoo noodig nog een snuifje zout, laat het een paar minuten doorkoken, zet de pan van het vuur en roer er de helft der geraspte kaas door. Strooi nu de overige kaas over de eieren, bedek ze vervolgens met de saus, strooi er de fijn gestampte beschuit over, leg de overige boter er in kleine stukjes op en zet den schotel een half uur in den oven, of zoo dit onmogelijk is, gedurende denzelfden tijd op een zacht vuur. In dit laatste geval moet de schotel toegedekt worden. 

Recept Bechamel aardappelen 
l K.G. koude, gekookte, liefst nieuwe aardappelen, l uitje, 50 gram boter, 0,5 L. melk, l eetlepel bloem, l eetlepel gehakte peterselie. 

In een kleine pan de boter braden met het fijn gesnipperde uitje, dan al roerende de bloem en daarna de melk langzaam bijvoegen tot men een gebonden saus verkrijgt; zout naar smaak. 
De aardappelen in schijfjes snijden en voorzichtig door de saus roeren, alsook de fijne gehakte peterselie. Op een zacht vuur, of op een hoekje van het fornuis alles warm houden; doch zoo min mogelijk roeren om de aardappelen niet te breken. 

Recept Spinzie 
4 5 pond spinazie, 0,5 eetlepel bloem, 0,5 kopje melk, een stuk boter ter grootte van l ei, 0,5 eetlepel zout. 

Zoek de spinazie zr zorgvuldig uit, wasch ze verscheidene malen en zet ze op met een weinig kokend water en zout. Na 30 minuten giet men ze af, laat ze goed uitlekken en hak ze daarna fijn. Doe ze in een pan, vermeng de bloem met de melk, voeg dit bij de spinazie, alsook de boter en laat ze ongeveer 30 minuten op een zacht vuur stoven. 

Recept Hangop 
4 5 L. karnemelk, l glas zoete melk, 6 groote beschuiten, basterd suiker. 

Men legt een servet in een groot vergiet die men op een diepe schaal plaatst; giet 's morgens de karnemelk op dat servet, als men 's middags hangop wil eten. Is het echter voor de lunch, dan moet zulks de avond van te voren gedaan worden. Even voor het gebruik, wrijft men ze door een fijne zeef in een soepterrine. Het allerlaatst roert men er de zoete melk door. Men dient ze op diepe borden en presenteert er beschuit en suiker bij.