inhoudsopgave | volgende menu

MENU No. 1.
 

Spinaziesoep 
Schijnstokvisch met mosterdsaus 
Gemalen gort. 

Recept Spinaziesoep 
1 pond spinazie, 0,5 eetlepel zout, 2 à 2,5 Liter water, l stuk boter ter grootte van een ei, 3 eetlepel bloem, l ui, 0,5 d.L. melk, 1 ei, een weinig peper. 

De spinazie zorgvuldig uitzoeken en dikwijls wasschen. Het water met het zout aan de kook brengen, zoodra het kookt er de spinazie in doen en de groente 5 minuten laten koken. Haal ze met een schuimspaan er uit en leg ze op een vergiet; hak ze daarna zéér fijn of wrijf ze door een zeef. Zet nu een andere pan op met de boter, doe daarin het fijn gesnipperde uitje en roer eerst de bloem en vervolgens bij kleine scheutjes het spinaziewater, voeg daarna de spinazie er bij en laat de soep 0,5 uur op een zacht vuur koken, of 1,5 uur in de hooikist. Doe er, zoo noodig nog wat zout en peper in naar smaak. Kluts in de terrine het ei met de melk en voeg daar, steeds roerende, langzaam de soep bij. 

Recept Schijnstokvisch
l diep bord fijn gesneden uien, 6 hard gekookte eieren, l dekschaal aardappelen, l d.L. melk, 50 gram boter of vet, 2 kopjes rijst, l beschuit.

De uien worden in de helft der boter of van het vet, licht bruin gebakken. De koude gekookte aardappelen worden zéér fijn gemaakt en met de melk vermengd. Verder:

Recept Rijst (droog gekookt)
2 kopjes rijst, 0,5 theelepel zout, 4 kopjes water.

De rijst in een kom ongeveer 8 maal wasschen totdat het water helder blijft, ze dan in een pan doen met 4 kopjes water en het zout. Zet ze op een flink vuur, totdat ze kookt en daarna 0,5 uur op een zacht vuur op een hoek van 't fornuis, zonder er in te roeren. De eieren zijn hard als ze 7 minuten in spartelend water zijn gekookt.

Nu neemt men één zeer groote of twee kleine vuurvaste schotels. Besmeer die met boter en leg er een laag in van de aardappelpurée. Snijd de eieren aan schijven, leg ze op de aardappelen en bestrooi ze met een weinig zout en peper, plaats daarover de rijst, dan de gebakken uien en bedek dit alles met de rest der aardappelpuree. Bestrooi den schotel met fijngestampte beschuit en begiet alles met een mosterdsaus. Leg er kleine stukjes boter op, zet den schotel eerst 0,5 uur op een zacht vuur en dan 0,5 uur in den oven.

Recept Mosterdsaus
0,5 Liter water, 2 bouillonblokjes, 1 eetlepel bloem, een stukje boter, l eetlepel mosterd, wat zout.

Smelt het stukje boter, roer er de bloem doorheen en vermeng het al roerende met de bouillon, gemaakt van het water met de blokjes. Laat dit al roerende 5 minuten doorkeken, doe er een weinig zout in en roer er het laatst den mosterd door.

Recept Gemalen Gort met melk
l kopje vol gemalen gort, l L. melk, een snuifje zout.

Men maalt de gort door een koffiemolen. In een pan maakt men de gort aan met de koude melk. Zet ze op het vuur en maak ze al roerende aan de kook. Laat ze 0,5 uur zachtjes koken en zet ze verder ongeveer 2 uur op zij van het fornuis of 3 uur in de hooikist, waarnaar ze dan weer een kwart uur op het vuur wordt gekookt en dan weer 2 uur in de hooikist wordt geplaatst. Men dient ze op met boter en basterdsuiker.