vorige menu | inhoudsopgave | volgende menu

MENU No. 9


Preisoep 
Gebakken bot - pommes frites 
Andijviesalade 
Deensche rijst. 


Recept Preisoep 
l bos prei, 50 gram boter, 2 Liter water, zout, peper, l ei, 1 dL. melk, 15 Ó 20 aardappelen. 

Snijd van de prei het groene gedeelte en het worteldeeltje weg en snijd het overige witte deel in kleine stukjes. Wasch ze goed. Smelt de boter in een pan, leg daarin de prei met een weinig zout en peper en laat dit op een zeer zacht vuur 30 minuten stoven. Voeg dan het water er bij en laat dit 30 minuten koken. 
Kook de aardappelen apart gaar, wrijf ze door een zeef en voeg ze bij de soep. Mocht ze te dik zijn, verdun ze dan met een weinig kokend water. Doe er nog een weinig zout, peper en nootmuskaat naar smaak bij. In de terrine klopt men het ei met de melk en steeds klutsende giet men langzaam de soep er bij. 

Recept Gebakken bot
6 Ó 7 groote of 12 kleine botten, slaolie, l dL. melk, zout. 

Wasch de visch zorgvuldig, wrijf ze aan beide zijden in met zout en laat ze een paar uur zoo liggen. Maak in een vischkoekenpan een flinke hoeveelheid sla- of boterolie goed heet, doe de melk in een diep bord, haal de visch aan beide zijden door de melk en leg ze in de heete olie. Blijf nu zooveel mogelijk van de visch af en tracht ze vooral niet los te maken, als ze aan de pan vastzit. Doe in dat geval nog meer olie in de pan. Als men denkt dat ze bruin is en ze ligt los, draai dan de visch om en bak de andere zijde evenzoo. Leg ze even op een grauw papier. 

Recept Pommes frites
20 Ó 25 rauwe aardappelen, een kwart flesch slaolie of vet, zout. 

Snijd de aardappelen, als ze geschild en gewasschen zijn in dunne reepen, leg ze op een schonen doek, sla de punten van den doek over de aardappelen en wrijf ze flink, tot ze goed droog zijn. 
Zet intusschen in een kleine braadpan het vet of olie op het vuur, laat ze zˇˇ heet worden, tot er een walm afkomt en bak daarin telkens zooveel reepjes als onder de olie kunnen liggen, lichtbruin. Haal ze er met een schuimspaan uit, laat ze goed uitdruipen, leg ze op een grauw papier, strooi er wat zout over, roer dit er door, terwijl de volgende portie weer staat te bakken en zet ze, totdat alle gebakken zijn, in een open dekschaal in den oven. 

Recept Andijviesalade 
4 struiken andijvie, l ei, 2 eetlepels slaolie, l,5 Ó 2 eetlepels azijn, zout en peper. 

Snijd al de groene bladeren en stronken weg, zoodat men alleen het geel overhoudt. Wasch dit flink en snijd ze in zeer fijne reepjes. Soms kan men krulandijvie bekomen die fijner van smaak is en bestaat uit zeer fijn gekrulde blaadjes. Druk de gewasschen andijvie goed droog uit, doe ze in een saladekom waarna men het hardgekookte ei, fijn gemaakt en de overige ingrediŰnten er doorroert. 

Recept Deensche rijst
l ons rijst, l Liter melk, l ons bitterkoekjes, l ei, l stuk boter ter grootte van 1 ei. 3,5 eetlepel suiker. 

Wasch de rijst tot het water helder blijft, doe ze in een pan met de kokende melk en kook ze l uur op een zacht vuur. Voeg dan de suiker en het ei, eerst de dooier, dan het stijfgeklopte eiwit, er bij. Beleg een met boter ingesmeerd vuurvast schoteltje met de helft der bitterkoekjes in de vijzel gestampt, daarover een laagje rijst, dan de overige bitterkoekjes en het laatst weer rijst. Strooi een weinig suiker er over, leg de boter in kleine stukjes er op en zet het 30 minuten in een matigen oven. 

.