vorige menu | inhoudsopgave | volgende menu

MENU No. 7.
 
Bloemkoolsoep 
Schijngehakt met bruine botersaus 
Gestoofde prei 
Omelet met vruchtenmoes.


Recept Bloemkoolsoep 
l bloemkool, 2 L. water, 0,5 eetlepel zout, 3 eetlepels bloem, l stuk boter ter grootte van een ei, 0,5 d.L melk, l ei. 

De bloemkool wordt van al het groen ontdaan, in stukken gesneden en eenige uren in koud water gezet. Als men de soep gaat maken, zet men een pan op met ruim 2 Liter water, breng dit aan de kook met het zout, doe er daarna de bloemkool in en laat die 25 minuten koken. 
Haal ze er met een schuimspaan uit en snijdt ze in zeer kleine stukjes, die men even op een schaal ter zijde zet. Zet nu een pan op het vuur met de boter, roer daar de bloem door en daarna bij kleine beetjes, al roerende het water der bloemkool. 
Doe er zout bij indien het noodig is, dan de stukjes bloemkool en laat alles nog even doorkoken op een zr zacht vuur. Kluts het ei in de terrine met de melk en voeg daar al roerende, langzaam de soep bij. Heeft men geen bloem, dan kan men 12 15 rauwe aardappelen raspen en dit in plaats van bloem gebruiken of 15 20 gekookte, fijn gewreven aardappels. Ook kan men bloemkoolwater nemen, waarin men den vorigen dag bloemkool heeft gekookt. 

Recept Schijngehakt
3 ons bruine boonen, 8 koude, gekookte aardappelen, 3 eieren, 2 uien, 1 etlepel melk, zout, peper, 2 3 fijngestampte beschuiten of paneermeel. 

De bruine boonen den vorigen avond wasschen en in een kom met ruim koud water laten weeken. In datzelfde water zet men de boontjes op en kook ze gaar in ongeveer 2 uur; oude boonen kookt men iets langer en doet er in dit geval een halve theelepel zuiveringszout in. 
Wrijf de boonen door een zeef of in een pers evenals de aardappelen, snipper de uien en bak ze zachtjes in wat boter, vet of slaolie gaar. 
Voeg dit bij de massa, roer l ei hard gekookt en 2 eierdooiers er zorgvuldig door benevens het stijfgeklopte wit van l ei. 
Maak van dit alles kleine ballen of koekjes, wentel deze eerst door het tweede eiwit dat men met 2 3 eetlepels water geklopt in een diep bord heeft klaargezet, dan door de fijne beschuit of paneermeel en bak ze aan alle kanten mooi bruin in heete boter, slaolie of vet. Men dient daarbij een bruine botersaus. 

Recept Bruine Botersaus
2 eetlepels bloem, 2 3 kopjes heet water, l eetlepel koude boter, een snuifje zout. 

Bak in een koekenpan de bloem onder gestadig roeren mooi bruin, doe ze dan in een klein pannetje, zet ze weer op het vuur en roer bij kleine beetjes het heete water er door. Eindelijk bakt men in de koekenpan de boter bruin en roert dit door het sausje onder toevoeging van zout naar smaak. 

Recept Omelet met vruchtenmoes 
3 eieren, 3 eetlepels water, een snuifje zout, een stukje boter ter grootte van een ei. 

Klop de eieren met het water en het zout. Maak de boter in een koekenpan goed heet, doe de eieren er in en bak ze gaar op een zacht vuur, terwijl men er voortdurend met een mes in prikt om de omelet luchtig te maken. Is ze aan den onderkant lichtbruin en bovenop gestold, plaats dan de n of andere vruchtenmoes er op. Schuif de omelet half op een schotel en sla ze dicht. Voor de vruchtenmoes kan men alle soorten van vruchten gebruiken als: aardbeien, kersen, abrikozen enz. die men met een paar eetlepels water en suiker tot een moes inkookt.