vorige menu | inhoudsopgave

DIVERSEN

Twee manieren om van weinig koffie, goede extract te maken. 
Brand 2 ons witte of basterdsuiker al roerende in een gemailleerd pannetje zoolang, tot ze donker- bruin, bijna zwart ziet, neem ze dan van het vuur en roer er 0,5 ons fijn gemalen koffie, een klein stukje boter, een mespunt koffiestroop en l,5 Liter kokend water bij. Als dat alles goed is vermengd, giet men het door een zeef, liefst in een groote melkkan. Doe vervolgens in een koffiefiltreer ook 0,5 ons gemalen koffie en een mespunt koffiestroop, stamp dat zoo stijf mogelijk aan en giet het klaargemaakte vocht uit de kan, bij kleine beetjes door de filtreer. Men verkrijgt dan circa 1,5 Liter sterk koffie-extract. 

Brand 1 pond groene erwten met een theelepel boter in een ijzeren koekepan, roer van tijd tot tijd en brandt ze zoolang tot ze allen donkerbruin zijn. Laat ze bekoelen en vermeng ze in een trommel of bus met 0,5 pond koffieboonen. Gebruik ze verder als gewone koffie, wat zr smakelijk is.

Twee manieren om thee te maken
Pluk jonge bladeren van braamstruiken en aardbeienplanten, droog ze met elkaar in de zon of in een matigen oven. Goed droog zijnde wrijft men ze met de hand een weinig fijn en zet ze gewoon als thee. Men schilt appelen zr dun en droogt die in de zon of in den oven. Behandel ze verder als bovenstaand. 

Vervanging van citroen
Om n citroen te vervangen gebruikt men 2,5 gram citroenzuur en l druppel citroenolie. 

Drogen van Appelen
Neem evenveel zoete als zure appelen, schil ze, snijd ze in vierde parten haal er de klokhuizen uit en rijg ze aan dun touw of grof breikatoen op zoo'n manier dat men na ieder partje dat men aanrijgt, een knoopje in het louw legt, zoodat de partjes elkaar
niet kunnen raken. Hang ze voor een raam op het Zuiden. Na een week of vier zijn ze prachtig droog, dan knipt men ze af en bergt ze in een wit sloopje. Ze drogen z in dat men van 30 pond circa 5 pond gedroogde appelen overhoudt.

Prinsesseboontjes kunnen op dezelfde wijze gedroogd worden.

Drogen van Kervel, Selderij en Peterselie
Bindt ze in bosjes, wasch ze zorgvuldig, slaat ze zoo droog mogelijk uit en hang de bosjes aan touwtjes in de zon, binnenshuis, liefst vlak tegen het raam. Zijn ze goed droog, dan neemt men de blaadjes van de steeltjes en bergt ze op, liefst in glazen stopflesschen.

Het bereiden van jams en geleien

Aardbeien met rabarberjam
Een gelijke hoeveelheid aardbeien (zoete Fransjes) en rabarber, schoonmaken, de rabarber in kleine stukjes snijden, en goed wasschen. Het gewicht van alles bij elkaar aan suiker nemen, dus op l pond aardbeien en l pond rabarber, l KG. suiker. Doe
het fruit met het water, wat er aan blijft hangen van het wasschen, in een groote pan doe de suiker er bovenop en zet ze op een flink vuur, onder gestadig roeren. Het schuim wat er op komt, schept men er van tijd tot tijd af. Na 20 minuten koken, probeert men eens of ze dik genoeg is, door in een glas koud water n druppel jam te laten vallen. Spat ze direct uiteen, dan moet ze nog wat blijven inkoken op een zacht vuur, valt de droppel heel naar den bodem, dan is de jam gereed. Dan neemt men de pan van het vuur en vult er de gereedstaande potten mede die men eerst met kokend en vervolgens met koud water goed heeft schoongemaakt.

Knip dan van dun wit papier ronde blaadjes om den bovenkant der jam af te sluiten, haal die even door cognac of brandewijn, leg ze op de jam en sluit de potten met in water geweekt perkamentspapier, of men kan in plaats van dit laatste, gewoon postpapier nemen, dat men door een eiwit haalt. In dat geval plakt men dit stevig om den rand van den pot en zijn touwtjes overbodig.

Rabarber met tomatenjam
Men bereidt deze op dezelfde wijze, doch men neemt tomaten in plaats van aardbeien wat ook zr smakelijk is.

Kersenjam, Perzikenjam, Pruimenjam en Abrikozenjam
Deze worden op dezelfde wijze bereid. Men wascht het fruit eerst en haalt dan met een zilver lepeltje de pitten er uit.

Wortelen-marmelade 
l pond winterwortelen, l pond suiker, 15 gram citroenzuur, 5 droppels citroenolie, l d.L. water.

Zet ze op met het water, suiker, citroenzuur en citroenolie. Laat de marmelade tot de gewone dikte inkoken (zie aardbeien- en rabarberjam) en behandel ze verder als deze.

Appelgelei
5 pond zure appelen, wasschen en ongeschild in stukken snijden en koken met zooveel water dat ze juist onder liggen, vooral niet mr. Als ze gaar zijn, giet ze dan in een doek, die men boven een pan uitspant en laat ze z een nacht uitlekken. 
Weeg dan het sap, neem het gewicht van het sap aan suiker, doe op ieder pond sap 2,5 gram citroenzuur en l droppel citroenolie. Zet nu alles op een flink vuur en laat het steeds roerende inkoken tot een gelei. Let goed op het verwijderen van het schuim. Probeer na 20 minuten of ze goed is evenals in de aardbeienjam wordt beschreven en behandel ze gelijk aan deze.

Wil men de gaargekookte appelen voor appelmoes gebruiken, dan moeten de appelen eerst geschild en zorgvuldig de klokhuizen verwijderd worden. Schil en klokhuizen moeten dan in een apart pannetje even lang gekookt worden als de appelen en giet ze ook apart door een doekje. De appelen moeten dan door een zeef gewreven en met suiker naar smaak afgemaakt worden.

Bessengelei
Wasch de bessen, wring ze door een doek en neem het gewicht van het sap aan suiker. Verder wordt ze behandeld als appelgelei. In plaats van bessen alleen, kan men bessen en half frambozen nemen, op 2 pond sap neemt men dan 1,5 pond suiker.