naar victoria cross pagina - naar homepage


Wist u dat .....
wetenswaardigheden over het Britse Victoria Cross

Het Britse Victoria Cross 628 keer is toegekend tijdens de Eerste Wereldoorlog?

Lieutenant Maurice James Dease VC de eerste VC-ontvanger uit de Eerste Wereldoorlog was? Hij ‘verdiende’ z’n Victoria Cross op 23 augustus 1914 bij Mons.

Sir Brett Cloutman VC de laatste Victoria Cross ontvanger is uit de Eerste Wereldoorlog? Hij ‘verdiende’ zijn Victoria Cross op 6 november 1918 bij Pont-sur-Samber.

Voor heroïsche luchtacties tijdens de Eerste Wereldoorlog ‘slechts’ 19 keer een Victoria Cross werd toegekend? En dat van deze 19 Air-VC’s er vier postuum werden toegekend?

Lieutenant William Rhodes-Moorhouse VC de eerste piloot was die tijdens de Eerste Wereldoorlog (postuum) een Victoria Cross ontving? En dat zijn zoon sneuvelde tijdens de Battle of Britain (Tweede Wereldoorlog) en dat zijn as later is uitgestrooid naast dat van zijn vader?

De broers Lieutenant-Commander George Bradford VC en Lieutenant-Colonel Roland Bradford VC beiden zijn onderscheiden met een Victoria Cross voor heroïsche acties tijdens de Eerste Wereldoorlg?

Captain Noel Godfrey Chavasse VC de enige persoon is die twee keer is onderscheiden met een Victoria Cross voor acties tijdens de Eerste Wereldoorlog?

Lance-Corporal William Coltman VC de meest onderscheiden onderofficier uit de Eerste Wereldoorlog was? Zijn Medal Group bestaat o.a. uit het Victoria Cross, de Distinguished Conduct Medal met Bar en de Military Medal met Bar.

Lance-Corporal Albert Jacka VC de eerste Australische VC-ontvanger van de Eerste Wereldoorlog is? Hij ‘verdiende’ zijn onderscheiding op 19 en 20 mei 1915 te Gallipoli.

Het Victoria Cross 39 keer is toegekend voor heroïsche acties bij Gallipoli?

Sepoy Khudadad Khan VC de eerste Indiër was die een Victoria Cross heeft ontvangen? Hij ontving zijn VC voor een heroïsche actie op 31 oktober 1914 in het Belgische Hollebeke.

Er tot nu toe nog geen Victoria Crosses zijn uitgereikt aan vrouwen?

Norman Holbrook VC de enige Victoria Cross ontvanger is naar wie een plaatsnaam is genoemd? Het gemeentebestuur van het Australische plaatsje ‘Germanton’ was niet meer zo gecharmeerd van deze naam en besloot daarom de plaatsnaam te hernoemen naar Holbrook VC.

Er voor heroïsche acties tijdens de Slag aan de Somme (1 juli 1916 tot 18 november 1916) 51 Victoria Crosses zijn toegekend?

Drie WO1 Victoria Cross ontvangers destijds uit dezelfde woonplaats kwamen? Sterker nog, ze woonden alle drie ook nog in dezelfde straat. Frederick Hall VC, Leo Clarke VC en Robert Shankland VC woonden namelijk in Pine Street in Winnipeg te Canada. Later is deze straat omgedoopt in ‘Valour Road’.

Albert Jacka VC de eerste Austalische VC-ontvanger van de Eerste Wereldoorlog was? Hij ontving zijn Victoria Cross voor een heroïsche actie op 19 mei 1915 te Gallipoli.
 

© 2008 - Hans Molier. De auteursrechten van bovenstaand artikel berusten bij de auteur. Voor gehele of gedeeltelijke overname is dan ook uitdrukkelijk schriftelijke toestemming vereist van de auteur.
Ook vragen en opmerkingen kunnen via dit emailadres aan de auteur worden voorgelegd.

  naar victoria cross pagina - naar homepage


eXTReMe Tracker