naar ieper pagina


De Menenpoort 1927 - 2007


Op 24 juli 1927 werd, onder massale publieke belangstelling de Menenpoort ingehuldigd, niet toevallig nagenoeg tien jaar na het begin van de Derde Slag bij Ieper. Het was immers in die veldslag, dat er meer Britten omkwamen dan in de andere slagen bij Ieper. De Menenpoort beantwoordde én beantwoordt aan een reële behoefte van de Britse frontbezoeker: de namen van die verwanten terugvinden die geen bekend graf hebben. Veldmaarschalk Plumer verwoordde het treffend op dag van de onthulling: ‘He is not missing, he is here’.
 

De Menenpoort vormt overigens een tweeling met de Muur der Vermisten op Tyne Cot Cemetery: alle Britse vermisten van de Ieper Salient tot 15 augustus 1917 worden op de Menenpoort vermeld, alle vermisten van na 15 augustus 1917 in Tyne Cot Cemetery. Uitzonderingen zijn de Australiërs, die alle op de Menenpoort herdacht worden en de Nieuw-Zeelanders, die herdacht worden op aparte monumenten op bepaalde begraafplaatsen.

In de loop der jaren werd de Menenpoort het oorlogsmonument dat, meer dan enig ander, tot de publieke verbeelding spreekt. Dat de Menenpoort wereldwijd het icoon van oorlogsherdenking werd heeft niet weinig te maken met de Last Post plechtigheid.

Deze dagelijkse ceremonie uniek op de hele wereld is een eerbetoon van de plaatselijke bevolking aan de doden van de Grote Oorlog. In de loop der jaren hebben tal van hoogwaardigheidsbekleders de Last Post onder de Menenpoort bijgewoond, zoals in 1966 en in 1998 het Britse en Belgische vorstenpaar. In 1985 vond het betekenisvolle bezoek van paus Johannes Paulus II plaats. Het markeerde het begin van een hernieuwde belangstelling in de Eerste Wereldoorlog en gaf Ieper haar roeping als vredesstad.

© Foto's: Hans de Regt 


  naar ieper pagina