naar homepage  -  naar WOI boekenpagina


Sieraden algemeen

Nieuw verschenen geschiedenisboeken
- bestel direct online


  Klik hier voor: boeken over de Eerste Wereldoorlog 1914 -1918

  Klik hier voor: de top 100 best verkochte Nederlandse boeken                   

Mark Schaevers - Orgelman - Felix Nussbaum, een schildersleven (**** Volkskrant)
'Orgelman' verhaalt de wonderlijke wedergeboorte van Felix Nussbaum, een door Hitler vernietigde kunstenaar. Niets restte meer van zijn schilderijen en zijn grote faam in het Berlijnse interbellum. Maar vandaag de dag wordt hij gerekend tot de belangrijkste joodse schilders van de twintigste eeuw. Deze schitterende biografie krijgt een extra lading door wat Nussbaums schilderijen daarnaast vertellen: over de jaren dertig, over het angstige bestaan van de tienduizenden Duitse ballingen in Frankrijk, BelgiŽ en Nederland, over de jacht, de onderduik en de deportaties. Geert Mak: 'Dit boek vergeet je nooit'.
Zie ook Rosa van Schulenberg - Felix Nussbaum, kunstenaar in ballingschap.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Felix Nussbaum, een schildersleven

Chris de Bont - Amsterdamse boeren
Dit boek vertelt de fascinerende middeleeuwse ontginnings- en bewoningsgeschiedenis van een groot gebied rondom Amsterdam, tussen de duinen en het Gooi. In 1000 na Christus was dit een zacht glooiend veenmoeras dat in enkele eeuwen door de nieuwe bewoners werd omgevormd tot een landbouwgebied. De auteur vertelt zijn boeiende verhaal aan de hand van veel afbeeldingen en fraaie reconstructiekaarten.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Amsterdamse boeren

Robert Massie - Peter de Grote (Winnaar Pulitzerprijs 1981)
Het boek schetst Peter de Grote in zijn jonge jaren en zijn pogingen om Rusland militair, technisch en cultureel tot een grote mogendheid te maken. Het door hem gestichte Sint-Petersburg werd het symbool van zijn oriŽntatie op Europa. Massie brengt de persoon tot leven: koppig en onstuimig, teder en wreed, genereus en meedogenloos - een energieke maar complexe persoonlijkheid. Dit is de beste en meest uitvoerige biografie over de Russische tsaar Peter de Grote die tot op heden is verschenen.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Peter de Grote

Bosatlas van het Cultureel Erfgoed
Dit is een monumentaal overzichtswerk over het erfgoed van Nederland in meer dan 1.000 kaarten en afbeeldingen. Het gaat over kastelen, molens, parken, sportpaleizen, bedevaarten, volksfeesten, bloemencorsoís, de oudste voetbalclubs, bioscopen, popmuziek, straatnamen en nog vele honderden onderwerpen meer met zeer fraaie luchtfotoís van Karel TomeÔ. 
Zie ook Bosatlas van de Geschiedenis van Nederland en andere zeer interessante Bosatlassen.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Bosatlas van het Cultureel Erfgoed

Hans Verbraeken - De vrije val van Vestia
De Vestia-affaire zette het voortbestaan van de sociale volkshuisvesting in Nederland op het spel. De uiteindelijke schade gaat richting de 3.000.000.000 euro. Hoe kon het zover komen? Dit boek vertelt het hele verhaal. 'Wie om wil vallen van verbazing moet 'De vrije val van Vestia' lezen' (Management Team).
Boek bekijken of kopen? Klik hier: De vrije val van Vestia


                        

Jan Hulsker - Vincent van Gogh - Een leven in brieven

Weinig mensen weten dat Theo van Gogh honderden prachtige brieven schreef, voornamelijk aan zijn broer Theo, die gerekend worden tot de mooiste in de Nederlandse literatuur. Daardoor is er geen beter middel te bedenken om Vincent van Goghs leven en de achtergrond van zijn werk te leren kennen dan het lezen van deze brieven.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Leven in brieven

Sandra Langereis - De woordenaar
Christoffel Plantijn - 's Werelds grootste drukker en uitgever
Halverwege de zestiende eeuw was Christoffel Plantijn al een beroemdheid; zelfs koning Filips II was onder de indruk van zijn drukkerij. Terwijl andere drukkers met ťťn of hooguit enkele persen werkten, beschikte Plantijn over maar liefst 22 drukpersen. Hij publiceerde alle belangrijke auteurs op het gebied van literatuur en wetenschap en werkte in opdracht van de stad Antwerpen, de Staten-Generaal, de koning en de Leidse universiteit.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Christoffel Plantijn

Karin Wieland - Dietrich en Riefenstahl - Twee vrouwenlevens in Hollywood en Berlijn
'Schitterende dubbelbiografie van Marlene Dietrich en Leni Riefenstahl, twee getalenteerde, hyperverleidelijke 'manwijven'in de nazitijd en daarna' - Aleid Truijens in de Volkskrant.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Dietrich en Riefenstahl

Midas Dekker - De kleine verlossing of de lust van het ontlasten
Het perfecte 'poep en pies' boek voor iedereen die wil alles wil weten over de ingewanden en alles wat daaruit te voorschijn komt. Een culturele geschiedenis barstensvol bacteriŽn en de meest bizarre feiten. Midas Dekker op zijn best - Volkskrant. Ook verkrijgbaar als luisterboek.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: De kleine verlossing

Hanco JŁrgens - Na de val - Nederland na 1989
Met het einde van het Oost-Westconflict na de val van de Muur verloren de oude ideologieŽn aan kracht, waardoor andere dan de traditionele links-rechts-tegenstellingen naar voren traden. De hierdoor ontstane maatschappelijke onrust in Nederland wordt hier verklaard door het moeizame aanpassingsproces van ons land aan de nieuwe internationale verhoudingen. Hierbij vergelijkt Hanco JŁrgens de Nederlandse positie in de Europese Unie met de Duitse.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Nederland na 1989


jan arends    verloren adel     rand van de wereld     laatste lichting     machinist

Nico Keuning - Angst voor de winter - Jan Arends Biografie
In 2003 verscheen van de dichter, schrijver, psychiatrisch patiŽnt en huisknecht Jan Arends de biografie Angst voor de winter. Elf jaar later zijn er nieuwe feiten aan het licht gekomen zoals een onthullende brief, de ontdekking van het complete toneelstuk Smeer, de kennismaking met een mysterieuze vriendin, die een herziene uitgave rechtvaardigen waarin de lezer kennis maakt met een zeer aangrijpend levensverhaal. Onlangs verscheen ook een heruitgave van het verzameld werk: Vrijgezel op kamers.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Angst voor de winter

Douglas Smith - Verloren adel (**** NRC) (***** Volkskrant)
Dit is het eerste boek over de vergeten geschiedenis van de verliezers van de Russische Revolutie: de aristocratie die bruut werd onteigend en uitgeroeid, samen met de rest van het oude Rusland. Aan de hand van het lot van twee aristocratische families laat Smith zien hoe zelfs tijdens de donkerste dagen van terreur het dagelijks leven gewoon doorging. Het boek is ook een meeslepende geschiedenis van Rusland in de eerste helft van de twintigste eeuw.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Verloren adel

Michael Pye - Aan de rand van de wereld (**** Volkskrant)
Niemand slaagde erin het rijke middeleeuwse leven zo dichtbij te brengen als Michael Pye. Hij beschrijft hoe volkeren rond de Noordzee de eerste grote stappen zetten richting ons hedendaagse monetaire systeem, een rechtvaardige justitie, de moderne wetenschap, een opener visie op liefde en seks. Ronduit: een magnifiek boek over 1.000 wervelende jaren.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Aan de rand van de wereld

Malte Herwig - De laatste lichting
Heel wat toonaangevende figuren in de latere Bondsrepubliek behoorden tot de generatie die in hun jeugd gevormd werd door het Derde Rijk en bovendien lid was van de NSDAP. Malte Herwig sprak persoonlijk met vele van deze laatste ooggetuigen van de oorlogsjaren. Hij maakt ons duidelijk hoe pijnlijk de verhouding van deze Duitsers tot de nazitijd nog altijd is.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: De laatste lichting

Bert Altena - Machinist en wereldverbeteraar
Het leven van A.J. Lansen 1847-1931

Machinist Bram Lansen moest hard en lang werken om zijn gezin te onderhouden. Maar hij las veel, bezocht lezingen, zocht intensief naar de betekenis van het leven en filosofeerde over de ideale samenleving. Zijn visie op de maatschappij en de bevrijding van de mensheid legde hij vast in vele opstellen en gedichten die de basis waren voor de boeiende biografie van deze zeer opmerkelijke en onafhankelijke arbeider uit de negentiende eeuw.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Machinist en wereldverbeteraar


Speelgoed algemeen


                        

Annemieke Houben e.a. - Vieze liedjes uit de 17e en 18e eeuw
'Vieze liedjes uit de 17e en 18e eeuw' bundelt de leukste, grappigste en spannendste erotisch getinte liedjes uit de periode 1600-1820. Annemieke Houben herspelde de teksten, voorzag ze van een toegankelijke uitleg en verluchtigde ze met afbeeldingen. Van driekwart van de liedjes is de originele melodie teruggevonden, waardoor we ze nu ook weer kunnen zingen!
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Vieze liedjes

Martin Bossenbroek - De Boerenoorlog (Winnaar Libris Geschiedenis Prijs 2013)
Bossenbroek vertelt het hele verhaal over de Boerenoorlog inclusief de cruciale Nederlandse inbreng. Hij verplaatst zich in alle partijen en volgt drie hoofdpersonen op de voet: de Nederlandse jurist Willem Leyds, de Engelse oorlogsverslaggever Winston Churchill en de Boerencommando Deneys Reitz. Nooit eerder werd de Boerenoorlog zo compleet en zo beeldend beschreven.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: De Boerenoorlog

Cordula Rooijendijk - Vrije jongens - Een geschiedenis van de Nederlandse handel
Wie zaten er achter de handel die Nederland ooit rijk maakte? Cordula Rooijendijk portretteert de succesvolle ondernemers van toen, de vrije jongens van de Hanze, de Bergenvaarders, de VOC en de WIC. 'Vrije jongens' is een meeslepend, inspirerend en soms huiveringwekkend verhaal over mensen van vlees en bloed die maar ťťn handelsmotto hadden: als het moet verkoop je ook jezelf.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Vrije jongens

Pamela Pattynama - Bitterzoet IndiŽ
Van oudsher kwamen Nederlanders via geschreven teksten in contact met hun overzeese gebiedsdelen. Sinds het einde van de jaren zestig worden herinneringen aan IndiŽ steeds vaker in visuele vormen overgeleverd. Soms getuigen deze van een kritische blik, vaak zijn ze doordrenkt met nostalgie. Het boek beschrijft welke invloed deze visuele vormen hebben op identiteit en thuisgevoel.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Bitterzoet IndiŽ

Marc Jansen - Grensland - Een geschiedenis van de OekraÔne
Eeuwenlang lag OekraÔne in de schokzone waar de grote mogendheden van Oost-Europa met elkaar in botsing kwamen: Polen-Litouwen, Rusland, het Habsburgse en het Ottomaanse Rijk. Polen, Joden, Duitsers, Tataren en Grieken vestigden zich hier en woonden samen, maar vaker apart van elkaar en van hun buren, de Roetheense of OekraÔense boeren en kozakken. Niet eerder verscheen in ons taalgebied een geschiedenis van OekraÔne. Hoogste tijd dus!
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Grensland


                        

Charles den Tex & Anneloes Timmerije
Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd
(***** Parool  -  **** Volkskrant  -  **** NRC Handelsblad)

'Het vergeten verhaal' is op historische feiten is gebaseerd wat het alleen maar indrukwekkender maakt. Den Tex en Timmerije hebben een meeslepend en spannend verhaal geschreven over een deel van de Nederlandse oorlog dat we niet goed kennen (in AustraliŽ). Schitterend hoe Guus zijn Lienke terugvindt in eenhet jappenkamp aan het eind van de oorlog. 'Hartverscheurend prachtig beschreven'.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Het vergeten verhaal
 
Wim Weenink - Vrouw achter de troon Marie Anne Tellegen 1893-1976
Marie Anne Tellegen werd als directeur van het Kabinet der Koningin ook wel de 'ongekroonde koningin' genoemd. Een fascinerende biografie over een feministe, verzetsvrouw en later invloedrijk lid van de Koninklijke hofhouding. Ze liet zich volstrekt niet imponeren en werd door sommige bewindslieden zelfs gevreesd. 'Een fijn leesboek voor de winteravonden' **** Volkskrant.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Vrouw achter de troon

Marc Dieriks - Anthony Fokker - Een vervlogen leven
Het leven van luchtvaartpionier Anthony Fokker (1890-1939) was kort maar overvol.
Hij overleefde vele ongelukken, voordat hij tijdens de Eerste Wereldoorlog een belangrijk vliegtuigfabrikant werd. In 1925 vestigde hij zich in de Verenigde Staten en was jarenlang de grootste vliegtuigbouwer ter wereld. Deze biografie onthult nieuwe feiten over het leven en de zaken van deze avontuurlijke ondernemer.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Anthony Fokker

Jaap Cohen en Hinke Piersma - Moedige mensen - Helden in oorlogstijd
'Moedige mensen' is gebaseerd op een gedurende ruim twee jaar verschenen rubriek waarin medewerkers van het NIOD hun binnen en buitenlandse Ďheldení presenteerden, als tegenwicht tegen de moderne neiging tot minimalisering van het verzet.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Moedige mensen

Erich Salomon & Het ideale parlement - Fotograaf in Berlijn en Den Haag 1928-1940
De Duits-joodse fotograaf Erich Salomon heeft in Nederland de basis heeft gelegd voor de hedendaagse parlementaire fotojournalistiek. Hij bracht op die manier met zijn meesterlijke beelden de burger dichter bij de politiek en maakte de fotografie een onmisbaar onderdeel van het functioneren van de democratie.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Erich Salomon


                   

Adam Tooze - De zondvloed 1916-1931 - Het ontstaan van een nieuwe wereldorde
Tooze beschrijft de machtverhoudingen die tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog ontstaan en laat zien hoe de opkomst van Amerika de wereldpolitiek opnieuw heeft gedefinieerd.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: De zondvloed 1916-1931

Anton van der Lem - De Opstand in de Nederlanden 1568-1648
Het boek geeft een aantrekkelijk overzicht van een van de spannendste en belangrijkste tijdvakken uit de vaderlandse geschiedenis. Anton van der Lem licht de ingewikkelde politieke, sociale en religieuze oorzaken van de Opstand en de scheiding van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden op heldere wijze toe. Zeer rijk voorzien van bekend ťn onbekend illustratiemateriaal, veelal in kleur.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: De opstand 1568-1648

Alexander MŁnninghoff - De stamhouder - Een familiegeschiedenis
'Ik ben geboren op 13 april 1944 in Posen, een oude Poolse stad die eeuwenlang Pozna werd genoemd. Maar toen ik er geboren werd, te midden van bombardementen die het einde der tijden leken aan te kondigen, was dit Posen een Duitse stad van waaruit Hitler-Duitsland zijn Heerestruppen naar de Sovjet-Unie had gestuurd en die nu de verminkten, de gewonden, de doden en een onafzienbare stoet vluchtelingen terugkreeg. Mijn familie had deel aan dat drama. Over hen gaat dit boekÖ' 'Een overweldigend boek. Ik heb het ademloos uitgelezen.' Anna Enquist.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: De stamhouder

Simon Urban - Plan D
Oost-Berlijn - De val van de Muur heeft nooit plaatsgevonden en de staat is bijna failliet. Laatste kans voor het socialisme: onderhandelingen met de Bondsrepubliek. Dan wordt een belangrijke adviseur gedood, waarschijnlijk door de Stasi. Martin Wegener van de Volkspolizei en zijn West-Duitse collega Richard Brendel gaan op zoek naar de moordenaars. Een pakkend verhaal over politiek en menselijk verraad. 'Een roman die niet onderdoet voor George Orwells 1984...'  - Ruhr Nachrichten.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Plan D

John Williams - Augustus (winnaar van de National Book Award)
In zijn derde grote roman vertelt John Williams het verhaal van Augustus de stichter van het Romeinse rijk, wiens grootsheid even legendarisch was als zijn ambitie. Vanaf de moord op zijn oom Julius Caesar tot aan de laatste dagen van het keizerrijk volgen we Augustus op zijn tocht over het glibberige pad van de macht. Een tijdloos verhaal over vriendschap, loyaliteit en de machtsmechanismen.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Augustus


Gezondheid algemeen


                   

Bill Bryson - De zomer van 1927
Het was de zomer waarin de Amerikaanse effectenbeurs floreerde, een beeldhouwer het idiote plan had opgevat om vier reusachtige hoofden in een berg te houwen en een onbekende vliegenier de bekendste man ter wereld werd. Het was ook de zomer waarin kranten in opkomst waren, de televisie uitgevonden werd en een ondoordachte beslissing genomen werd die tot de Grote Depressie zou leiden.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: De zomer van 1927

Annegreet van Bergen - Gouden jaren
Gouden jaren vertelt het verhaal van de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd. De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche, het papieren loonzakje een digitale bankrekening en de boterham met tevredenheid een broodje gezond. Gouden jaren laat zien hoe compleet anders ons leven er een halve eeuw geleden uitzag en dat we in Nederland rijker zijn geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Gouden jaren

Pieter Steinz - Made in Europa
Deze rijk geÔllustreerde culturele reisgids bevat 208 lemmaís van kunstenaars, stromingen, kunstwerken en romanhelden die volgens de auteur het pan-Europees cultuurgoed vormen waarop Europeanen trots (mogen) zijn. Een verrassend informatief bladerboek dat als naslagwerk kan worden gebruikt.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Made in Europa

Ben Macintyre - Een spion onder vrienden
Kim Philby was een van de grootste dubbelspionnen aller tijden: een briljante en charmante man, die tijdens de Koude Oorlog de Britse antispionage tegen de Sovjet-Unie leidde. Ondertussen werkte hij echter heimelijk voor de Russische geheime dienst. Het boek is een mijlpaal in de geschiedschrijving van de Koude Oorlog, onmisbaar voor liefhebbers van geschiedenis en spionageromans.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Een spion onder vrienden

Volker Ullrich - Adolf Hitler - Opkomst (deel 1 van de nieuwe biografie)
Wie was Hitler werkelijk? In zijn monumentale biografie tekent de gerenommeerde Duitse historicus Volker Ullrich op basis van recent ontsloten bronnen en getuigenissen een nieuw, verrassend en zeer realistisch portret van de mens achter de FŁhrer. Dit eerste deel van Ullrichs tweeluik schetst de weg van de dictator vanaf zijn jonge jaren in Wenen en MŁnchen tot het hoogtepunt van zijn macht in 1939.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Adolf Hitler - Opkomst


                   

Herman Pleij - Moet kunnen - Op zoek naar een Nederlandse identiteit
Onze samenleving nodigt ieder uit het zijne van alles te zeggen, wat resulteert in een enorme ideeŽnrijkdom. En we zijn ook uitermate bedreven geraakt in het bereiken van compromissen en draagvlakken. Maar gaat het eigenlijk nog wel goed met ons en met Nederland?
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Moet kunnen

Geert Mak - Ooggetuigen van de vaderlandse geschiedenis
Geert Mak verzamelde voor dit boek ruim honderd authentieke verslagen van belangrijke momenten uit de vaderlandse geschiedenis over een tijdvak van meer dan twintig eeuwen. De verslagen zijn door Geert Mak heet van de naald op papier gezet; soms met duidelijk hoorbare emotie, vaak met verwondering, en altijd met een scherp oog voor details.
Bekijken of kopen? Klik hier: Vaderlandse geschiedenis

Svetlana Alexijevitsj - Het einde van de rode mens
De schrijfster laat honderden getuigen aan het woord over hun leven tijdens en na de Sovjet-Unie. Met een opmerkelijke openheid vertellen zij hoe de omwenteling van 1991 hun levensloop beÔnvloedde, hoe hun wereldbeeld veranderde, hoe ze op zoek moesten naar een nieuwe identiteit. Het boek ontbloot de ziel van een getraumatiseerd, verdeeld volk.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: De rode mens

Jonathan Holslag - De kracht van het paradijs
De crisis woedt als een storm over het continent en zet alle zekerheden op losse schroeven. Begrijpen we wel goed wat er aan de hand is? Als chroniqueur van zijn tijd kent Holslag zijn gelijke niet. Tegenover het haarscherpe, ontstellende portret van een continent met een kapseizende economie, plaatst Holslag de mogelijkheid van een nieuwe renaissance. Want diep in Europa zit nog steeds de kracht van het paradijs. Dit is het meest urgente boek van 2014/2015.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Kracht van het paradijs

Cees Fasseur - Eigen meester, niemands knecht
(***** Volkskrant  -  **** Parool  -  **** NRC Handelsblad)
Boek over het leven van Pieter Sjoerds Gerbrandy die minister-president was van het kabinet in ballingschap in Londen (19140-1945) waar hij weigerde zich neer te leggen bij de gedachte dat Nederland verslagen zou zijn. Hij toonde moed, strijdlust en onverzettelijkheid toen het er werkelijk op aankwam. Ook na de oorlog speelde Gerbrandy opnieuw een belangrijke rol - een fascinerende figuur.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Eigen meester


                   

Patrick Dassen - Sprong in het duister
De Eerste Wereldoorlog was voor de 'oercatastrofe van de twintigste eeuw'. In deze oorlog vond de ontsporing in extreem geweld, dictatuur en de uitroeiing van hele bevolkingsgroepen zijn oorsprong. Omdat Nederland erin slaagde tijdens de 'Grote Oorlog' neutraal te blijven, denken veel landgenoten nog altijd dat zijn betekenis niet zo groot is geweest. Dit boek maakt met die illusie korte metten. Genoemd als 'Het beste boek van een Nederlandse schrijver' over Duitsland en de WOI.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Sprong in het duister
 
Rende van de Kamp - Geen mannen, maar duivels!
De lezer van het boek maakt kennis met dappere en anonieme mannen en met bekende oud-legionairs als Jan Montyn, Richard Klinkhamer, Louis Ferron en Jan Cremer. Het is een uniek boek met veel feiten, anekdotes, interviews en nooit eerder gepubliceerde foto's; het ťchte verhaal van Nederlanders in het Franse Vreemdelingenlegioen. De auteur diende zelf zeven jaar lang in deze Franse elite-eenheid.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Geen mannen, maar duivels!

Rutger Bregman - De geschiedenis van de vooruitgang
We zijn rijk, hebben bijna alles, maar een diep gevoel van onbehagen leeft in ons en we kampen met een groot zingevingprobleem. Bregman zoekt in zijn boek naar een vooruitgangsgeloof en draagt dat ook uit: 'In dit boek zal ik dat geloof op schaamteloze wijze delen'. Zijn boek leest als een trein, is met humor geschreven, maar dit gaat niet ten koste van de serieuze ondertoon. Een zeer uitdagend boek!
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Geschiedenis van de vooruitgang

Robert Kershaw - De straat
'De straat' vertelt het huiveringwekkende verhaal van de Slag om Arnhem vanuit het unieke perspectief van de Utrechtseweg: Oosterbeek-Arnhem, september 1944; zeven kilometer, negen dagen, duizenden slachtoffers. Het boek laat de absolute chaos van die dagen zien waarin soldaten en burgers geen idee meer hadden van wat zich op een steenworp afstand afspeelde. Zeer indrukwekkend!
Boek bekijken of kopen? Klik hier: De straat

Hellen Kooijman & Guido Van Eijck - Het Oostblokboek
In 1989 viel de Muur, wat het einde betekende van een groot aantal communistische regimes. In Het Oostblokboek gaan bekende journalisten, correspondenten en historici op zoek naar wat er over is van het communistische verleden in onder meer Rusland, OekraÔne, ex-JoegoslaviŽ, de voormalige DDR en AlbaniŽ. Het boek is zowel een boeiend leesboek als een unieke reisgids.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Het Oostblokboek


                   

Willem Oosterbeek - Naar Moskou! Naar Moskou!
In 1812 trekt Napoleon op naar Moskou. Jean Dumonceau is officier van de Keizerlijke Garde en verkeert in de nabijheid van Bonaparte. Als een van de weinigen overleeft hij de barre terugtocht. Zijn memoires geven een huiveringwekkend beeld van een oorlog waarin honderdduizenden sneuvelden. Zo ontstaat een ooggetuigenverslag van een veldtocht die een helletocht zou worden en daardoor nog altijd tot de verbeelding spreekt. Gruwelijk fascinerend!
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Naar Moskou

Jack Challoner - 1001 uitvindingen die onze wereld veranderd hebben
Wie vond de telescoop uit? Wat was er eerder: de stormram of de katapult? Hoe komt bakeliet aan zijn naam? De antwoorden op deze en vele andere vragen zijn te vinden in dit rijk geÔllustreerde boek: een fascinerende gids over 's werelds beroemdste noviteiten. Een heerlijk naslagwerk!
Boek bekijken of kopen? Klik hier: 1001 uitvindingen

Robert D. Kaplan - De wraak van de geografie
In 2011 werd Kaplan uitgeroepen tot een van "s werelds "top 100 global thinkers".
Dit boek biedt een geheel nieuw inzicht in de huidige wereldconflicten: niet het individu maar de geografie zal de loop van de geschiedenis bepalen. 'Een voortreffelijk waarnemer en een begenadigd schrijver.' NRC Handelsblad
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Wraak van de geografie

Ernst Haffner - Bloedbroeders
In de jaren dertig zwierven duizenden dakloze jongeren door de straten van Berlijn als slachtoffers van de 30-er jaren crisis. Ze werden lid van jeugdbendes die niet alleen veiligheid, maar ook vriendschap boden. In een messcherpe, filmische stijl beschrijft Ernst Haffner het rauwe leven van deze bloedbroeders. Het boek werd in 1933 verbrand door de nazi's en 2013 werd het boek in Duitsland opnieuw uitgebracht en onthaald als een tijdloos meesterwerk.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Bloedbroeders

Hans Fallada - Een waanzinnig begin
Dit is een buitengewoon eerlijk boek waarin Fallada zijn verontwaardiging over zijn landgenoten van de daken schreeuwt. Want na de oorlog heeft ineens niemand meegedaan en zijn de Duitsers een verenigd volk van verzetsstrijders! Hij spaart niemand, ook zijn romanfiguren niet. 'Een waanzinnig begin' leest als een waarheidsgetrouw verslag van wat de mensen in Duitsland vlak na de Tweede Wereldoorlog voelden, hoe ze leden en wat ze deden.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Waanzinnig begin


                   

Ernst Braunig - Rummelplatz (***** Volkskrant)
Rummelplatz (Kermis) gaat over het leven van een aantal personages die na de oorlog hun draai proberen te vinden. Het verhaal bestrijkt vier cruciale jaren in de geschiedenis van de DDR: van de oprichting in 1949 tot de arbeidersopstand in 1953. De auteur Werner Bršunig werd pas echt beroemd met Rummelplatz, dat pas dertig jaar na zijn dood verscheen nadat het in 1965 door de DDR-autoriteiten werd verboden. 'Een hoogtepunt in de naoorlogse literatuur' - Die Zeit
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Rummelplatz

Auke van der Woud - Een nieuwe wereld
Toen de globalisering van de economie begon vaagden een zondvloed van technische innovaties eeuwenoude overtuigingen en beperkingen weg. Auke van der Woud beschrijft hoe de splinternieuwe infrastructuur die toen ontstond het armoedige, slapende Nederland wakker schudde en in de machtige Westerse netwerken integreerde: het ontstaan van het moderne Nederland. Dit boek is een aanrader voor iedereen die geÔnteresseerd is in de invloed van techniek, bouwen en ruimtelijke ordening.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Nieuwe wereld

Phillip Blom - Alleen de wolken - Cultuur en crisis in het Westen 1918-1938
Dit boek beschrijft de jaren 1918-1938. Door de Eerste Wereldoorlog was de wereld compleet veranderd. Als gevolg van de schok van de ongekende destructie van die oorlog leek de bevolking als geheel alle zekerheden, elk geloof en iedere oriŽntatie te zijn kwijtgeraakt. Uit dit trauma kwamen de nieuwe ideologieŽn voort zoals het communisme en het fascisme. Een aantrekkelijk boek.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Alleen de wolken

Bas von Benda-Beckmann - De Velser affaire
In 'De Velser Affaire' behandelt de schrijver meer dan twintig zaken over vermeende liquidaties, corruptie, verraad en doofpottenpolitiek die tijdens en na de oorlog speelden in de regio Kennemerland. Duidelijk wordt hoe complex de dilemma's waren van mensen die verzetswerk deden. Inderdaad: een omstreden oorlogsgeschiedenis.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: De Velser affaire

Koen Koch - Een kleine geschiedenis van de Grote Oorlog
Koen Koch behandelt naast de militaire aspecten, ook de politieke, sociale en culturele aspecten van de Grote Oorlog 1914-1918 waardoor een fascinerend boek is ontstaan over een van de bloedigste periodes uit de geschiedenis van de mensheid.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Een kleine geschiedenis


                   

Orlando Figes - Revolutionair Rusland 1891-1991 - Een geschiedenis
In zijn nieuwste boek biedt de grote Rusland-historicus Orlando Figes een originele visie op de Russische Revolutie, waarbij hij deze historische omwenteling niet als een op zichzelf staande gebeurtenis bekijkt, maar als een honderdjarige poging om utopische dromen waar te maken. Met zijn scherpzinnige verhaal biedt hij een nieuw perspectief op de Russische Revolutie.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Revolutionair Rusland

Catherine Merridale - Het Kremlin - Een politieke en culturele geschiedenis
In dit boek is heel goed zien wat de citadel sinds het eind van de vijftiende eeuw is geweest: een orthodox-religieuze locatie, een schuilplaats van tirannen, een weelderig paleis, het hol van de bolsjewieken en het onderkomen van beruchte en beroemde leiders, van Ivan de Verschrikkelijke tot Vladimir Poetin. Een briljant geschreven en compleet boek over een van de grootste iconische gebouwen ter wereld.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Het Kremlin

Brigitte Hamann - Het Wenen van Hitler
Wenen kampte rond 1900 met een toevloed van arme immigranten, die leidde tot vreemdelingenhaat en antisemitisme. Er ontstonden toen perverse rassentheorieŽn. De jonge Adolf Hitler zoog al die theorieŽn in zich op en mengde dit tot het nationaalsocialisme; een ideologie die hij, eenmaal aan de macht, op de meest gruwelijke wijze ten uitvoer bracht.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Het Wenen van Hitler

Orlando Figes - De Krimoorlog - De vernedering van Rusland
In het midden van de negentiende eeuw was de Krim het toneel van een gruwelijke strijd die minstens 800.000 levens eiste (1853-1856). Een machtige coalitie van Britse, Franse en Turkse troepen trok ten oorlog tegen het Russische leger, gedreven door de angst dat Rusland heer en meester zou worden in het gebied vanaf de Balkan tot de Perzische Golf. Een even boeiend als huiveringwekkend relaas
Boek bekijken of kopen? Klik hier: De Krimoorlog

Scheila Fitzpatrick - De Russische Revolutie
De Russische Revolutie van 1917 heeft diepgaande gevolgen gehad voor de twintigste eeuw. Het boek behandelt niet alleen de oorzaken van de Revolutie, maar ook de verschillende fasen die deze doormaakte. Duidelijk wordt waarom de tegenstanders van de bolsjewieken het onderspit dolven en hoe rampzalig deze revolutiejaren voor Rusland zijn geweest.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: De Russische Revolutie


                   

Jaap Scholten - Horizon City
Een onvolledig en historisch niet noodzakelijkerwijs altijd correct portret van een familie van opgejaagde menisten, grootindustriŽlen, kleinwild-jagers, landhuizenbouwers, collectioneurs, polygame avonturiers, dromers en dappere vrouwen. Horizon City is met grote vaart geschreven, een oproep de wereld in te trekken, een ode aan het handelen, een liefdesverklaring aan het leven.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Horizon City

Jan Brokken - Vergelding - Een dorp in tijden van oorlog
Door sabotage vindt in 1944 in Rhoon (Zuid-Holland) een Duitse soldaat de dood. De Duitse vergelding is verschrikkelijk: zeven mannen worden geŽxecuteerd, hun vrouwen en kinderen uit hun huis verdreven, have en goed in brand gestoken. Wie pleegde de aanslag? Waarom? Of was het toch een dom ongeluk met fatale gevolgen? Tot vandaag de dag maken de dorpsbewoners elkaar verwijten.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Vergelding

Vasili Grossman - Leven en lot
Het boek, dat de toestand in de concentratiekampen en oorlogsscŤnes als de slag van Stalingrad beschrijft, maar zich ook richt op het leven van individuen, is geschreven in de jaren vijftig van de 20e eeuw. Het manuscript werd in beslag genomen door de KGB: stalinisme en nationaal-socialisme werden door Grossman op een lijn gesteld. Het zou nog tot 1980 duren voordat een naar Zwitserland gesmokkelde roman in druk verscheen. Een grote en indrukwekkende roman! Een meesterwerk!
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Leven en lot

Vasili Grossman - Een klein leven
(***** NRC Handelsblad -  ***** Volkskrant  - **** Parool)
Vasili Grossman, auteur van het meesterwerk Leven en lot, schreef in zijn leven vele brieven, journalistieke stukken, verhalen en essays. In Een klein leven zijn deze bijeengebracht. Ook de twee hartverscheurende brieven die Grossman schreef aan zijn moeder, jaren nadat ze door de naziís was vermoord, zijn in dit boek opgenomen.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Een klein leven
 
Vasili Grossman - Reis door ArmeniŽ
Een aantal maanden na de Ďarrestatieí van zijn meesterwerk Leven en lot door de Sovjetregering nam Grossman de redactie op zich van een roman over ArmeniŽ. Hij was blij dat hij een excuus had om twee maanden door ArmeniŽ te reizen en noteerde zijn indrukken van het land: het rotsachtige berglandschap, de oude kerken, de inwoners en hun gewoonten. Hij schreef 'Reis door ArmeniŽ' met een opmerkelijk warmte, humor en spontaniteit - het is verreweg zijn persoonlijkste en intiemste boek.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Reis door ArmeniŽ


                   

Annejet van Zijl - Gerard Heineken
Gerard Heineken is het meeslepende verhaal van een visionair mens, die zijn familienaam groot maakte maar zelf zo goed als helemaal leek te zijn uitgewist. Met dit boek krijgt hij, honderdvijftig jaar nadat hij zijn stappen zette in de brouwerij, weer de plaats in de geschiedenis die hij verdient.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Gerard Heineken

Bram Enning - Spreken over fout
De Ďkinderen van foute oudersí werden decennia na de bevrijding nog buitengesloten, gestigmatiseerd en mishandeld. De samenleving die zo begaan was met het lot van Joden en verzetsstrijders, bleek onverzoenlijk tegenover deze groep. Dit boek onderzoekt voor het eerst hoe deze groep kinderen zich in Nederland organiseerden, hoe er op de hulpvraag werd gereageerd door overheid, hulpverlening en media, en hoe er ruimte ontstond om te spreken over de collaboratie van hun ouders.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Spreken over fout

Antony Beevor - De Tweede Wereldoorlog
De bekende Britse militair-historicus Antony Beevor heeft gebruikmakend van de nieuwste kennis en inzichten in dit kloeke boekwerk, nogmaals de complexe geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog voor een groot publiek vastgelegd. Een vlot geschreven en alomvattend boek dat de absurditeit en de verschrikkingen van een oorlog duidelijk maakt in eenvoudige bewoordingen.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: De Tweede Wereldoorlog

Michel Krielaars - Het brilletje van Tsjechow
Met Anton Tsjechovs als gids reist Krielaars door Rusland, spreekt met arbeiders, winkeliers en boeren, die moeite hebben te overleven in een archaÔsche maatschappij. Hij ontmoet ook burgemeesters, oppositiepolitici, artsen en leraren, die hun uiterste best doen hun land te veranderen. De reis resulteert in een bewogen en weemoedig verslag van een land dat nog altijd vastgeroest zit in een mentaliteit die in veel opzichten dateert uit de Middeleeuwen.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Brilletje van Tsjechow

Frans Westerman - Stikvallei
In augustus 1986 vallen kippen, bavianen, zeboes en vogels en 1746 mannen, vrouwen en kinderen vallen dood neer in het gras. Wat is er gebeurd? Stikvallei ontleedt elk facet van deze massale, raadselachtige sterfte in een thrillerachtig verhaal dat uitwaaiert tot IJsland en HawaÔ. Met precisie en verbeeldingskracht legt Frank Westerman in drie lagen de waarheid bloot, waardoor het zicht op het mysterie telkens kantelt. Het boek kreeg bij verschijnen jubelende kritieken.
Boek bekijken of kopen? Klik hier: Stikvallei  Klik hier voor: boeken over de Eerste Wereldoorlog 1914 -1918

  Klik hier voor: de top 100 best verkochte Nederlandse boeken
 


naar homepage  -  naar WOI boekenpagina

eXTReMe Tracker