naar homepage


Fotoreportage: Slagveld Somme - 2005

Fotoreportage van Hans de Regt: start hier de diapresentatie

Al direct na de Eerste Wereldoorlog ontstond een vorm van toerisme die we tegenwoordig slagveldtoerisme zouden noemen, omdat landgenoten van gesneuvelden met eigen ogen wilden zien hoe het oorlogsterrein er na afloop van de oorlog uitzag en waar zij hun graf hadden gevonden.

Er verschenen reisgidsen, er werden excursies aangeboden, hotels boden hun diensten aan, er werden souvenirs en ansichtkaarten verkocht en er werden foto’s gemaakt van bezoekers staande naast puinhopen en oorlogstuig.
 

Le Touret Military Cemetery & Memorial - Richebourg-l'Avoue, Pas-de-Calais

Het is een vorm van toerisme die tot vandaag de dag is blijven bestaan. Hoewel de bezochte plekken in het landschap soms weinig aantrekkelijks hebben zijn het juist de associaties met die plekken die dat bezoek betekenis geven.

De herinnering aan militaire gebeurtenissen ter plekke vermengen zich daarbij met de herinnering aan de doden op de begraafplaatsen die alom in het landschap aanwezig zijn.

Elke begraafplaats ligt tussen talloos andere begraafplaatsen die tezamen met musea, monumenten en de nog zichtbare restanten van de oorlog het onvoorstelbare van die oorlog een zekere dimensie geven. De herinnering aan de doden en vermisten uit de Eerste Wereldoorlog is daardoor blijvend gewaarborgd.

Hans de Regt maakte van de WFA-Nederland excursie naar het Somme-gebied in mei 2005, een serie prachtige foto’s: start hier de diapresentatie
 © Foto's Hans de Regt   


  naar homepage


eXTReMe Tracker