naar lorette-pagina


François Faber (1887-1915) Luxemburgse Tour de France winnaar, stierf op slagveld van de Eerste Wereldoorlog


Nieuwsgierig geworden naar de prestaties van François Faber raadpleegde ik enige wielersite's.  Over de meeste zaken is men het wel eens: hij was een groot kampioen. 
Over de doodsoorzaak in de loopgraven bestaan in ieder geval twee versies. 
In beide gevallen is zijn dood tragisch. 

François Faber (1887-1915)
Winnaar van de Tour de France in 1909 

François Faber (1887-1915)
François Faber werd weliswaar op 26 januari 1887 in het Franse Aulnay geboren, maar omdat zijn vader van Luxemburgse afkomst was, kreeg ook François de Luxemburgse nationaliteit. Faber was een natuurmens. Licht en lucht moest hij hebben; koude of regen, hitte of droogte, zand of slijk, het maakte hem allemaal niets uit. Zijn onbegrensde kracht en uithoudings-vermogen trotseerden alles. Op 19-jarige leeftijd debuteerde Faber al in de Tour, maar hij haalde dat jaar de finish in Parijs niet. In 1907 keerde hij terug en met een zevende plaats onderstreepte hij zijn kwaliteiten. In 1908 eindigde hij al op de tweede plaats en won hij vier etappes. 

Een jaar later domineerde hij het Tourpeloton en werd op 22-jarige leeftijd de eerste buitenlandse winnaar van de Tour. Faber heerste dat jaar op alle fronten. Hij hees zelfs zijn zware lichaam als eerste over de toppen van de cols en won als enige renner in de historie van de Tour vijf etappes op rij. Faber was een pracht atleet. Hij was 188 cm. lang en woog maar liefst 88 kilo. Hij was een fameus sprinter. Zijn zware lichaamsbouw beperkte hem in zijn mogelijkheden als klimmer, maar dat belette hem niet om 19 Touretappes te winnen. Ook als klassiek renner beschikte Faber over grote kwaliteiten. Hij won een hele reeks klassiekers, zoals Parijs-Brussel, Bordeaux-Parijs, Sedan-Brussel, Parijs-Tours en de Ronde van Lombardije. François Faber was een volksvriend met een innemend karakter en ongelooflijk populair. 

In 1914 meldde François Faber zich als Luxemburger, bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog als vrijwilliger bij het Franse Vreemdelingenlegioen. Hij lag in 1915 te Carency bij Arras in de voorste linie, toen hij op 9 mei een telegram ontving met de mededeling, dat zijn dochtertje was geboren en dat alles goed was gegaan. Uitzinnig van vreugde sprong hij boven de loopgraaf uit, terwijl hij zijn handen in de lucht stak. Op datzelfde ogenblik doorboorde een Duitse kogel zijn hart. Hij viel in de armen van zijn twee strijdmakkers Louis Darragon en Charles Cruchon. Het was een tragisch einde van het leven van een groot wielerkampioen. (Bron:
http://www.tourdefrance.nl/achtergronden/)

François Faber (1887-1915) 
Een eenennegentig kilo zware havenarbeider uit Luxemburg won in 1909 als eerste buitenlander de Tour de France. Ondanks zijn enorme gewicht bleek François Faber de beste in de bergen. Nauwelijks 22 jaar oud won Faber als enige renner in de geschiedenis van de Tour de France vijf etappes achter elkaar, daarna liet hij zijn ploegmakkers in de eer delen. 

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog nam François Faber dienst in het Vreemdelingenlegioen. Tijdens het offensief van Garency in 1915, verliet hij de beschutting van zijn loopgraaf om een gewonde kameraad in veiligheid te brengen. Hij werd in het hoofd getroffen door een Duitse kogel toen hij de zwaar gewonde man naar de loopgraaf droeg. Op het moment dat Faber stierf was hij pas 28 jaar. Vlakbij Verdun staat een huisje. Supporters brachten een plaquette op de muur aan. Het is de herinnering aan de grote wielerkampioen, de Kolos van Luxemburg, François Faber.
(Bron:
http://www.dewielersite.net/db2/wielersite/)


   naar lorette-pagina