homepage




Nieuwe boeken over de Eerste Wereldoorlog

Tweedehands WOI boeken: Boekwinkeltje Niemandsland

Zie ook: Nieuw verschenen geschiedenisboeken

Bestel direct online!
 

          Veldslagen langs het Westelijk Front 


  Cronologisch overzicht veldslagen Westelijk Front 1914-1918  
De Slag bij Bullecourt in april-mei 1917
Bullecourt werd in 1917 aangevallen door Australische troepen in het Britse leger als onderdeel van het geallieerde voorjaarsoffensief. Bullecourt heeft diepe sporen nagelaten in de Australische belevenis van de oorlog door de kostbare blunders van de Britse legerleiding.
 

Slag bij Passendale / Battle of Passchendaele
In 1917 vond de Slag bij Passendale plaats die voorafgegaan werd door de succesvolle Slag bij Mesen-Wijtschate. Wat gebeurde er in 1917 en waarom wordt de Slag bij Passendale (de Battle of Passchendaele) tot een van de meest beruchte uit de Eerste Wereldoorlog gerekend?
 


Tanks in de Eerste Wereldoorlog
De tank was bedoeld om de bloedige impasse aan het Westelijk Front te doorbreken. Hoe dat gebeurde wordt beschreven in de onderstaande artikelen

Duivelse strijdwagens - de ontstaansgeschiedenis van de tank
Tankslag bij Flers-Courcellete aan de Somme op 15 sept. 1916
De eerste grote tankslag bij Cambrai november - december 1917
Tanks of paarden - de cavalerie bij de tankslag Cambrai (1917)
Franse tanks op de Chemin des Dames 1917
Het eerste tank tegen tank veldslag bij Cachy
De inzet van tanks bij de Slag bij Le Hamel (1918)
Soldatenfriedhof Cambrai: Das Schwert trennt – Das Kreuz vereint
Het Tank Corps Memorial te Pozières
 

Het ontstaan van het Westelijk Front  
De ontwikkeling van het Westelijk Front van augustus tot en met november 1914 met vele kaarten toegelicht
 

De Slag aan de Somme 1916
Op 1 juli 1916 werden aan Britse zijde meer dan 57.000 man uitgeschakeld. Lees hier een artikel over deze slag en volg de aanval van de 36ste Ulster Division op deze beruchte eerste dag. Verder: veteranen vertellen over hun ervaringen op 1 juli 1916
 

De Slag aan de grenzen (augustus - september 1914)
Beschrijving van de zware gevechten in de Vogezen in augustus 1914. De Duitsers zouden hierdoor de Slag aan de Marne hebben verloren. Wat gebeurde er tijdens deze Slag aan de grenzen?
 

klik hier voor vergroting

Chemin des Dames 1917 
Het beruchte Nivelle-offensief in 1917 was bedoeld om een doorbraak te bewerkstelligen in de Duitse linies waardoor de oorlog tot een einde kon worden gebracht. Het pakte anders uit: er waren opnieuw catastrofale verliezen, de terreinwinst was te verwaarlozen, muiterijen en disciplinaire onrust brachten het Franse leger tot de rand van de afgrond. 
Het Nivelle offensief in 1917 
 

klik hier voor vergroting

 De Slag bij Verdun 1916 
De Slag bij Verdun wordt de grootste veldslag uit de geschiedenis genoemd en eiste meer dan 700.000 doden, gewonden en vermisten. Nog steeds is er geen enkele rechtvaardiging te vinden voor deze prestigeslag tussen twee volkeren… 
 

klik hier voor vergroting

De oorlog in N.O. Frankrijk 1914-1918
Artikel over de krijgsplannen van Frankrijk en Duitsland, de gevechten in augustus-september 1914 en de strijd om de Saillant van Saint-Mihiel (1915-1918). 
 
klik hier voor vergroting

klik hier voor vergroting
 De Eerste Wereldoorlog in de Vogezen
De Vogezen vormen een schitterend toeristisch gebied met prachtig natuurschoon en indrukwekkende vergezichten. Minder bekend is dat er in dit prachtige gebied tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar gevochten is. Het toerisme krijgt een zinvolle invulling door een bezoek aan de oude frontlijn van 1914-1918. Meer informatie over de oorlog in de Vogezen is te vinden op onderstaande pagina's: 

Strijdtoneel in de Vogezen
De strijd om de Lingekopf

Hartmannswillerkopf (Vieil-Armand)
Lingekopf (Tête de Ligne)
Tête des Faux 
 

klik hier voor vergroting

klik hier voor vergroting

 De mijnenoorlog rond Vauquois
De heuvel van Vauquois biedt een onbelemmerd uitzicht naar alle richtingen. Daarom werd deze hoogte door zowel de Duitse als de Franse legerleiding beschouwd als strategisch zeer belangrijk. Beide partijen streden dan ook verbeten om het bezit hiervan. 
Uiteindelijk groeven Duitsers en Fransen zich in, elk aan een kant van de heuvel en verplaatste de strijd zich onder de grond. Aan beide kanten werden tunnels aangelegd tot onder de vijandelijke linies waarin grote hoeveelheden explosieven tot ontploffing werden gebracht. 
De enorme mijnkraters zijn nog steeds
te zien... 

  naar homepage