naar homepage





Nieuwe boeken over de Eerste Wereldoorlog
 

Tweedehands WOI boeken: Boekwinkeltje Niemandsland

Zie ook: Nieuw verschenen geschiedenisboeken

Bestel direct online!


De strijd om Gallipoli - 1915/1916 

Al bij het begin van de Eerste Wereldoorlog had Churchill het idee geopperd om bij de Turkse Dardanellen met een Brits/Franse vloot een maritieme doorbraak te forceren om Constantinopel te veroveren. Turkije, zo was het idee, zou zich daarna uit de oorlog terugtrekken.

De doorgang naar de Zwarte Zee zou daardoor vrijkomen en de geallieerden konden dan gemakkelijker dan via Siberië of Moermansk, oorlogsmaterieel leveren aan Rusland waarmee dit land Duitsland en Oostenrijk/Hongarije weer kon aanvallen aan het Oostelijk Front.

Dit plan werd mede ingegeven door het feit dat eind 1914 een impasse was ontstaan aan het Westelijk Front waar de legers zich hadden ingegraven en waar de fronten muurvast tegenover elkaar gelegen waren. De opening van een nieuw front in het zuiden zou deze impasse kunnen doorbreken. Daarnaast een aanval op Turkije de neutrale Balkanstaten en Italië ontmoedigen zich bij de Centralen (Duitsland en Oostenrijk/Hongarije) aan te sluiten.

Inhoudsoverzicht

Buitenlandse inmenging in de Turkse krijgsmacht voor en tijdens WOI
Mede door haar bijzondere militair-economische strategische ligging streefden Engeland, Frankrijk en Rusland al van oudsher naar het verkrijgen van invloed in het Turkse rijk. Vanaf 1871 richtten de Turken zich ook tot het nieuwe Duitsland voor o.a. militaire ondersteuning. Deze buitenlandse bemoeienissen staan centraal in dit artikel.

De strijd om de Dardanellen (Gallipoli - deel I)
De maritieme operaties bij de Dardanellen in 1915 (19 februari / 25 april)

Het plan was om bij de Turkse Dardanellen met een Brits/Franse vloot een maritieme doorbraak te forceren om Constantinopel te veroveren waarna, zo was het idee, Turkije zich uit de oorlog terug zou trekken. Na een aantal vlootaanvallen, waarvan de laatste plaatsvond op 18 maart 1915 bleek de zee-engte in de Dardanellen ('The Narrows') voor de geallieerde marine onneembaar.

De strijd om het schiereiland Gallipoli (Gallipoli deel II)
De geallieerde landmachtoperaties (25 april 1915 - 9 januari 1916)

Na de mislukking van de strijd om het bezit van de Dardanellen was de conclusie dat eerst geallieerde landstrijdkrachten moesten worden ingezet om het schiereiland van Gallipoli te veroveren. Daarna konden de geallieerde marineschepen alsnog opstomen naar Constantinopel en de stad veroveren. De hierna volgende veldslag op het schiereiland werd de voorloper van de beruchte grote veldslagen die nog zouden volgen: Verdun, de Somme, het Nivelle-offensief en Passendale.

Britse besluitvorming vanwege de Dardanellen-operatie van 1915/16
Uitgebreid artikel waarin de interne meningsverschillen in Whitehall worden besproken. Deze meningsverschillen hebben uiteindelijk hebben geleid tot de mislukking van de Gallipoli-operatie.





 © 2007  De auteursrechten van de hierboven genoemde artikelen berusten bij de auteurs. Voor gehele of gedeeltelijke overname is dan ook uitdrukkelijk toestemming vereist van de desbetreffende auteur.

DISCLAIMER All photos and other illustrations on this webpage are taken from  the public domain of internet. Any use of copyrighted images is accidental, and any such material will be promptly removed from this site upon notification from the copyright holder. 

  naar homepage