naar homepage


Onbekende soldaat uit de Eerste Wereldoorlog


Ruim tien jaar geleden vond ik op een rommelmarkt een foto van een jonge Duitse soldaat uit de Eerste Wereldoorlog. Hij leek op mijn vader toen die een jonge man was. Op de achterzijde van de foto staat geschreven: Paul Franke gefallen 3.12.17.
 
Paul Franke gefallen 3.12.17

Paul Franke is in de oorlog kanonier geweest, zo blijkt uit de archieven van de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge. Hij ligt begraven op het kerkhof Selvigny in Noord-Frankrijk (Blok 4 - graf 946) samen met 3.992 'Kriegstote Erster Weltkrieg'.
U kunt zijn graf bezoeken. 

Tientallen foto’s zijn er in de loop der jaren bijgekomen – allemaal opgediept uit dozen op rommelmarkten en ruilbeurzen. Het zijn onbekende Belgen, Britten, Duitsers en Fransen – er staat geen naam geschreven op de achterzijde van hun foto's.

Het zijn foto’s van jonge kerels, die in 1914 of in de jaren daarna ten oorlog trokken. Die grootse gebeurtenis moest natuurlijk worden vastgelegd voor het nageslacht en ze lieten zich dan ook vol trots in hun nieuwe uniformen portretteren bij de fotograaf. Jong waren ze toen en ze zagen het leven vol vertrouwen tegemoet – God stond in die jaren immers aan de zijde van elke oorlogvoerende partij?

Ooit werden deze foto’s uitgedeeld aan trotse ouders en naaste familieleden. Lange tijd werden ze gekoesterd als kostbare herinneringen, maar uiteindelijk ondergingen ze het lot van alle foto’s: ze verdwenen in schoenen-dozen.

In ieder huisgezin bestaat zo’n schoenendoos die van generatie op generatie wordt doorgegeven en die uiteindelijk op de onderste plank van de kast belandt tot iemand besluit de boel op te ruimen.

Complete generaties familieleden worden dan verscheurd en verdwijnen voor altijd in de prullenmand. Ze zijn onbekenden geworden voor die verre familieleden die, misschien zelfs voor de eerste keer, worden geconfronteerd met de verborgen geschiedenis in deze schoenendoos.

Maar, hoe vreemd het ook klinkt, hun uniform heeft deze jonge mannen gered van de vergetelheid. Dat uniform was de reden dat hun foto’s niet verscheurd zijn, maar uiteindelijk terecht kwamen in die dozen op rommelmarkten en ruilbeurzen.

Het zijn allemaal onbekende soldaten – afgedankt door nieuwe generaties. Ooit werden ze geboren, groeiden op en werden ze bemind. Naamloos zijn ze nu en niemand kan vertellen wat er van hen is geworden nadat de foto’s werden genomen.

Gezamenlijk vormen deze foto’s een monument voor de onbekende soldaat: de vertegenwoordiger van een letterlijk uitgestorven generatie die getuige is geweest van de Eerste Wereldoorlog.

Ik laat u deze foto’s zien. Let op de pose van deze jonge kerels bij de fotograaf. Kijk naar hun gezichten; let op hun jeugd, interpreteer hun verwachtingen. Misschien herkent u zichzelf in sommige van die foto’s!

Menno Wielinga



  naar homepage


 

eXTReMe Tracker