naar homepage



Het Engelse Kamp
Het Engelse Kamp - Groningen 1914-1918 is een uniek verslag van een bijzondere gebeurtenis in Groningen tijdens de Eerste Wereldoorlog: de aanwezigheid van 1.500 Engelse geïnterneerden. Hun geschiedenis en het kampleven werd in al zijn facetten gereconstrueerd uit  krantenberichten, archieven, literatuur, dagboeken, brieven en contacten met nazaten van geïnterneerden. Het boek is gebonden, telt bijna 300 blz., meer dan 270 historische foto’s en bevat tevens een dvd-filmdocumentaire over het ‘geestige cabaret gezelschap’ de Timbertown Follies, dat met meer dan 300 optredens in Nederland nationale bekendheid kreeg. Het voorwoord is van Diederik van Vleuten. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel of (zonder portokosten) te bestellen bij bol.com:

   
Het Engelse Kamp - Groningen 1914-1918

'Het Engelse Kamp' is een kloek, rijk geïllustreerde boek/dvd uitgave over het leven van 1.500 Engelse matrozen met hun officieren en onderofficieren die gedurende de Eerste Wereldoorlog waren geïnterneerd in een houten barakkenkamp te Groningen: het Engelse Kamp.



              

Menno Wielinga schreef de geschiedenis van de 1.500 manschappen van de First Royal Naval Brigade die in oktober 1914 naar Antwerpen werden gestuurd om de Duitse troepen tegen te houden. Na de strijd volgde een chaotische terugtocht waarbij de Engelsen niet meer konden ontsnappen en te midden van honderdduizenden Belgische burgervluchtelingen en ruim 33.000 Belgische militairen de grens van het neutrale Nederland overstaken. Hier werden ze, overeenkomstig de internationale rechtsregels, geïnterneerd in een bewaakt kamp in Groningen zodat ze niet naar hun land konden terugkeren om opnieuw deel te nemen aan de oorlog.

Eén van de vele zaken die in het boek aan de orde komen, was hoe in het Kamp de Engelse matrozen vier lange jaren zinvol bezig te houden. Dat gebeurde niet alleen door de verplichte ochtendmarsen maar ook door sport, betaalde werkzaamheden en entertainment.

               

In het Kamp werd veel gesport met voetbal als belangrijkste sport. Er was niet alleen een onderlinge competitie maar er werden ook veel vriendschappelijke wedstrijden gespeeld tegen plaatselijke clubs als Be Quick en Forward of landelijke clubs als Ajax. Ook mochten de Engelse geïnterneerden zich vrijwillig opgeven om werk te verrichten (binnen en buiten het kamp) waardoor ze in staat waren hun karige soldij aan te vullen. En er waren gezelschappen voor toneel, opera en operette waarbij de vrouwenrollen werden uitgevoerd door Gronings talent, met optredens in Groningen en in het land. Zeer succesvol was het ‘geestige cabaretgezelschap’ de Timbertown Follies, die grote landelijke bekendheid kreeg.


Filmdocumentaire over de Timbertown Follies
Het boek bevat een dvd met een schiterende filmdocumentaire van regisseur Leo van Maaren over deze Timbertown Follies. Door interviews met muziekkenners als Jacques Klöters, Aldert Toornstra en Henk van Gelder alsook door bijdragen van Diederik van Vleuten en de Groningse theatermaker Theo de Groot wordt een vergeten episode uit de Nederlandse muziekgeschiedenis nieuw leven ingeblazen.

                




 

naar homepage












































eXTReMe Tracker